Amb el claim “la pell de l’arquitectura” torna una nova edició del festival 48h Open House Barcelona. La pell com frontera, i alhora com intercanviadora de sensacions, que ens defineix amb les seves arrugues, taques i tatuatges, i l’arquitectura com extensió de la pell, com expressió de la intimitat de les persones. Torna el cap de setmana en què els espais privats obren les seves portes al públic, amb moltes novetats i amb els clàssics del festival que any rere any s’omplen de visitants per coneixe’n els seus secrets.

48h Open House 2017 – La pell de l’arquitectura from Open House Barcelona on Vimeo.

 

La programació d’enguany girarà al voltant dels 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, esdeveniment que va servir per transformar la ciutat, i farà una mirada a les principals àrees on es va intervenir per la cita olímpica, als quatre pols que van servir per requalificar la perifèria d’aquella Barcelona post-industrial: La Vila Olímpica del Poblenou i el Front Marítim, el Vall d’Hebron, i l’àrea de Diagonal. Edificis olímpics a visitar.

Oriol Bohigas, que va ser l’ideòleg d’aquesta gran transformació que va viure Barcelona als anys 80, serà la figura que posarem en valor com a “arquitecte de l’any”, amb una retrospectiva de la seva obra, des dels seus inicis fins a l’època dels jocs, mostrant diferents tipologies d’edificis i d’espais públics que afavoreixen la llibertat individual i col·lectiva. Exemples d’aquesta extensa obra de l’arquitecte per descobrir són les escoles Thau i Costa Llobera, la parròquia del Crist Redemptor, el Centre Municipal de Vela, el Parc de la Creueta del Coll o els habitatges “la casa del Pati” o Illa Escorial entre d’altres. Edificis d’Oriol Bohigas a visitar.

En l’àmbit geogràfic, aquesta vuitena edició del festival segueix creixent en el territori. Si des de 2013 va començar l’expansió sumant Santa Coloma de Gramenet al mapa i posteriorment s’hi van anar afegint Vilassar de Dalt (2014), Sant Joan Despí (2015) i Badalona (2016), aquest any s’incorpora l’Hospitalet del Llobregat com a ciutat convidada.

Pel que fa a les seccions, l’Opeen Green, arquitectura sostenible compromesa amb el medi ambient, suma importants novetats com les Cristalleries Planell, d’H Arquitectes, Vil·la Urània, de SUMO Arquitectes + Yolanda Olmo, o la residència d’estudiants Mare Güell, una rehabilitació amb criteris d’alta eficiència energètica en un edifici original de Lluís Cantallops i Jaume Rodrigo, guanyador del premi Fad l’any 1967. La secció Open Infraestructures incorpora la planta dessalinitzadora i la potabilitzadora del Llobregat com a principals novetats, i l’Open Social afegeix una activitat inclusiva d’usuaris: els Arquitectes a les Aules. Com el Gran Open Extra, on la gent gran ens explica els seus habitatges socials, aquí els alumnes de tres escoles de Santa Coloma ens explicaran l’arquitectura escolar de l’arquitecte Xavier Valls.

I finalment, neix la secció Open Kitchen, unió d’arquitectura i gastronomia amb diferents activitats: ensenyant el procés creatiu d’importants restaurants on el concepte i la formalització de l’espai s’ha desenvolupat conjuntament entre el chef i l’arquitecte, explicant l’interiorisme i l’experiència constructiva al Showroom d’OAK o en espais educatius com la nova escola d’Hosteleria del recinte Torribera de Santa Coloma.

El Mercat de Sant Antoni, la presó Model, la Caserna de la Guàrdia Urbana de Nou Barris, l’Hotel Granvia, el Roca Gallery, l’Auditori, Can Serra, l’antiga fabrica tèxtil Macson o l’espai Marc Marti al Poblenou… formen part dels més de 220 edificis que obriran les seves portes al públic el proper cap de setmana 21 i 22 d’octubre. Participem tots en aquesta festa de l’arquitectura!

 

Autor:  Albert Rubio Esplugas – Arquitecte – Director de programació

48h Open House Barcelona 2017: La pell de l’ arquitectura
Comparteix:
Etiquetat a: