Seguim amb una de les seccions més noves del nostre blog, on us presentem els arquitectes més reconeguts des del Modernisme fins a l’actualitat i que han tingut a Barcelona com la ciutat principal de les seves obres. Continuem amb un altre dels grans representants del moviment del Modernisme i amb importants obres a Barcelona i tot Catalunya. Avui us presentem Arquitectes de Barcelona: Lluís Domènech i Montaner.

Arquitectes de Barcelona: Lluis Domènech i Montaner

Fitxa resumida de les dades bàsiques

Naixement 30 Desembre 1849 a Barcelona 

Mort: 27 Desembre 1923 a Barcelona, als 73 anys

Formació: Universitat de Barcelona

Camp de treball: Arquitectura 

Moviment: Modernisme català i modernisme

 

Biografia 

Lluís Domènech i Montaner va néixer a Barcelona . Era el quart de set germans. El seu pare, Pere Domènech i Saló, era enquadernador i la seva mare, Maria Montaner i Vila era filla de Canet de Mar. 

Va estudiar a l’Escola d’Arquitectura de Madrid però va tornar a Barcelona per ajudar en la feina de l’empresa familiar alhora que va començar a tenir els seus primers encàrrecs professionals i militar en política.

Es va casar el 1875 amb Maria Roura i van tenir vuit fills, tres noies i cinc nois. Un dels seus fills, Pere va estudiar arquitectura i col.laborà amb ell en molts dels projectes professionals. També al 1875 va començar la seva tasca com a professor de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona que no va deixar fins l’any 1920.

A nivell professional va exercir amb el suport d’un equip de col·laboradors habituals format per arquitectes, artistes, artesans i industrials de reconegut prestigi. La seva dedicació a l’arquitectura es va perllongar cinquanta anys i ho va compaginar amb la seva participació en la vida social i cultural i, a el mateix temps, en política.

En els últims anys de la seva vida va delegar part de la seva tasca professional en el seu fill, Pere Domènech i Roura, i en el seu gendre, Francesc Guàrdia i Vial . 

Tot i que ell volia ser enterrat en el panteó familiar de Canet de Mar, les circumstàncies polítiques de moment ho van impedir i les seves restes són al Cementiri de Sant Gervasi

 

Llibres sobre Domènech i Montaner 

Més informació i comprar

 

 

Obres destacades de Domènech i Montaner a Barcelona

1885 Editorial Montaner i Simón 
C/ Aragó, Barcelona
La seva primera obra del període modernista. Actualment s’hi ubica la Fundació Tàpies.

 

1888 Café-restaurant de l’Exposició

(Dins de l’Exposició Universal de Barcelona) Parc de la Ciutadella

Conegut com el “Castell dels tres Dragons”. Posteriorment va ser reformat pel mateix Domènech per allotjar el Museu de la Història. Des de 1920 acull el Museu de Zoologia.

 

1902 Casa Lleó Morera
Pg. de Gràcia, 35

Conté una ornamentació molt rica, obra dels artistes: Lluís Bru en els mosaics, Antoni Serra i Fiter en la ceràmica, Antoni Rigalt i Blanch en els vitralls, Gaspar Homar i Josep Pey els mobles i fusteria i Eusebi Arnau les escultures.

 

1905-1908 Palau de la Música Catalana
C/Sant Pere més Alt, 11-13

Auditori encarregat per l’Orfeó Català, és considerat la màxima expressió del modernisme català. Des de 1997 és Patrimoni de la Humanitat

 

1905-1930 Hospital de Sant Pau
C/Sant Antoni Maria Claret, 167

Les obres (superfície equivalent a 9 illes de l’Eixample) s’iniciaren el 1905. Suposen la síntesi del corrent domenequià del modernisme, amb una gran riquesa d’elements ornamentals de pedra, ferro i ceràmica. El fill de Domènech, Pere Domènech i Roura, fou el responsable, a partir del 1914, de la continuació de les obres. Des de 1997 és Patrimoni de la Humanitat i és el conjunt modernista més gran del món.

Altres articles sobre Arquitectes de Barcelona


Fonts:

http://www.fldm.cat/es/biografia/ 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llu%C3%ADs_Dom%C3%A8nech_i_Montaner 

http://www.cedim.cat/ 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Palau_de_la_M%C3%BAsica_Catalana 

http://www.artneutre.net/2015/04/modernisme-catala-ruta-domenech-i.html

 

Arquitectes de Barcelona: Lluís Domènech i Montaner
Comparteix:
Etiquetat a: