Abans de parlar d’aquest estil arquitectònic i dels exemples d’arquitectura brutalista a Barcelona fem una petita introducció. 

L’arquitectura brutalista és un estil que va sorgir durant la dècada dels cinquanta a Anglaterra i té el seu origen en els projectes que es van dur a terme durant els anys posteriors a la segona guerra mundial. En aquells moments es van haver de construir moltes vivendes socials i l’objectiu era la minimització de costos. La idea era crear edificis simples i funcionals. 

Tot i que el nom de l’estil no te l’origen a Anglaterra, en general els experts concorden en que l’arquitecte Le Corbusier amb la seva construcció Unité d’Habitation a Marsellai va ser el detonant definitiu per la seva popularitat .

La seva popularitat provenia de la seva simplicitat.  Els dissenys podien ser repetibles i com s’ha comentat abans, els materials eren de baix cost.  

La majoria de les construccions d’aquest estil van ser destinades a institucions, edificis comercials o vivendes per les classes treballadores

A finals de la dècada dels setanta el moviment va anar baixant en popularitat tot i que al llarg del temps hi ha hagut molts edificis que s’han inclòs dins aquest estil

Quines característiques tenen aquestes construccions?

 Bàsicament són edificis minimalistes i que ensenyen al propi material de construcció i integren elements estructurals al mateix disseny decoratiu. El material comunment utilitzat és el formigó i el totxo.  És obra vista sense pintar i els colors tendeixen a ser monocromàtics.

La seva geometria  angular i repetitiva feia que es generessin edificis monumentals i en el seu moment va ser un estil que va trencar amb els canons vigents . 

Quins exemples trobem d’arquitectura brutalista a Barcelona

Edifici Colón (1971)

Arquitectura brutalista a Barcelona

Ex-Hotel Hilton – Hospital de Barcelona

Arquitectura brutalista a Barcelona

ACESA Tower – Pl. Gala Placídia

Arquitectura brutalista a Barcelona

Illa Diagonal

Arquitectura brutalista a Barcelona

Edifici Atalaya

 

Imatges: Rodrigo Lagos

 

https://www.admagazine.com/arquitectura/arq uitectura-brutalista-historia-estilo-y-principales-ejemplos-20201211-7816-articulos

https://www.archdaily.com/944867/photographing-brutalist-architecture-and-its-evolution-in-barc elona

https://es.wikipedia.org/wiki /Arquitectura_brutalista

 

Arquitectura brutalista a Barcelona. Què és i quins exemples tenim.
Comparteix:
Etiquetat a: