Fundació Vila Casas – Can Framis

C/. de Roc Boronat, 116-126

Arquitectes: BAAS, Jordi Badia + Jordi Framis

Projecte: 2007 – 2009

“L’elecció d’aquestes naus perquè alberguin el museu no és casual ni està vinculada a qüestions estètiques. Volia un espai que relacionés les meves dues passions laborals i vitals: la farmàcia i l’art, i per aquest motiu vaig triar un recinte on inicialment rentaven la llana de les ovelles. Després del procés de neteja, recollien l’aigua en atuells i, quan l’aigua s’evaporava, al fons hi quedava un pòsit de greix, la lanolina, substància que s’utilitzava en farmàcia.” – Antoni Vila Casas

Can Framis és el nou museu que acull la col·lecció privada de pintura catalana de la Fundació Vila Casas a la zona de nou desenvolupament del 22@. La seva història és un exemple del naixement, evolució i extinció de la gran majoria dels conjunts fabrils de Poblenou i, afortunadament, s’ha pogut rehabilitar el recinte en favor de la recuperació d’una memòria històrica col·lectiva del barri i la ciutat.

Entre moltes altres qualitats, el nou projecte té dues idees destacables: la voluntat de subratllar el pas de la història (fins ara l’únic valor de l’edificació existent) i el tractament de l’espai públic que, juntament amb altres elements, integra el traçat de les antigues parcel·les agrícoles amb la trama de Cerdà.

Per ensenyar el pas de la història, es tapien les obertures existents i s’arrenquen els arrebossats de les façanes originals, fet que deixa veure  els diferents estrats de la vida de l’edifici. D’aquesta manera s’aconsegueix crear un collage de textures de pedra, totxo,  tapiats, llindes, etc. unificats per una pintura que protegeix els murs però en transparenta la seva història.

Per adaptar el traçat de les naus originals a la trama del Pla Cerdà, es projecta un nou volum de formigó vist que les uneix i crea una plaça semipública a l’interior de l’illa. Aquesta plaça manté la cota original per sota el nivell del carrer, fet que permet aïllar-la del soroll del tràfic i crear un ambient favorable per a realitzar-hi activitats diverses.

Lluny de l’entorn tecnològic que envolta l’emplaçament de l’edifici, a Can Framis s’aprofiten les grans possibilitats expressives que el pas del temps ha donat a les parets, per aconseguir un edifici coherent amb la història del lloc: igual que les arrugues en el rostre d’una persona vella ens ensenyen la seva experiència, Can Framis no amaga les seves cicatrius per ensenyar-nos la nostra història.

 

Com visitar l’edifici:

Trobareu tota la informació a la pàgina web: http://www.fundaciovilacasas.com/ca/visites-guiades/

Aprofiteu l’oportunitat que ofereix el cap de setmana 48h Open House BCN a finals d’octubre de cada any: http://www.48hopenhousebarcelona.org/

Galeria d’ imatges de Can Framis

Edificis amb història: Can Framis – Barcelona
Comparteix:
Etiquetat a: