En l’anterior article del blog vam fer un repàs de les tendències que s’estan dibuixant, a nivell constructiu, de disseny i d’ ús de la vivenda pels mesos posteriors a aquesta època tant dura que ens toca viure. Un període tant llarg, i d’afectació tant global és del tot imprevisible i per tant parlar de tendències sempre és una mica arriscat. Però creiem interessant parlar dels canvis en el mercat de la vivenda

No podem dir que sigui una segona part de l’anterior article sinó un enfoc diferent.

Tenim molt clar que els arquitectes estan prenent nota de com la població i les diferents tipologies de famílies han adaptat les seves llars a les necessitats d’un període com el que encara estem passant.

Però no tant sols s’han adaptat sinó que la pròpia experiència viscuda està fent canviar els gustos i preferències alhora de sortir al mercat a buscar una nova vivenda. No entrarem a valorar si el mercat està en crisis o no, sino que creiem interessant destacar com pot evolucionar la demanda.

 

Confinament i la vida a l’exterior

Amb l’excepció evident de qui ja disposa d’una casa exterior o amb jardí, hi ha alguns experts immobiliaris que detecten molt més interès en les recerques d’habitatges amb bon llum exterior i espais com un jardí o una terrassa. 

Es fa evident que aquesta tendència tindrà un recorregut més curt que el que podriem pensar. Més espai, més terrassa significa preu més alt.

Però els experts diuen que l’impacte ha sigut prou fort perquè sí qui hi hagi un canvi suficientment profond perquè pugui establir una tendència a mig/llarg plaç  

canvis en el mercat de la vivenda

Teletreball i salut a casa

Només amb la diferència dels dies entre la publicació de l’anterior article i aquest, hem pogut consultar un altre informe on ens confirma que el teletreball s’ha vist reforçat o impulsat d’alguna o altra forma en quasi el 90% de les empreses. I abans no arribava al 5%.

Es confirma doncs que probablement el teletreball s’ha reforçat per quedar-se de forma més present i intensa.

Però s’ha detectat també, en molts casos, que el teletreball ha sigut una mesura improvisada i no exempta d’un descens de productivitat. 

A les empreses el teletreball els hi pot interessar sempre i quan la productivitat augmenti i el treballador es trobi realment còmode. 

Per això, l’obstacle que pot tenir el teletreball en els mesos/anys que venen és si serà factible trobar producte immobiliari que permeti un teletreball adequat.

Molts diuen que si no hi ha una estança adicional per instal.lar-hi un despatx i una altra per un gimnàs, és molt problable que no tingui futur. Però a la vista està que aquest tipus de conclusions són molt extremes.

El que sembla clar és que cal redissenyar una part dels interiors tal com estaven pensats. Ja ho deiem en l’article interior: treballar a casa passa a formar part de la nova normalitat.

 

Però, quan hi haurà nova construcció ?

En els dos punts anteriors hem conclòs que s’apropen canvis. Les noves vivendes tindran nous usos. Però no podem oblidar, encara que sigui de forma breu, que és molt difícil posar plaços per aquesta tendència.

Totes les autoritats preveuen un impacte econòmic important, també en les operacions de compra venda d’ habitatge. I si el mercat no es mou, la nova construcció i els nous dissenys trigaran més a arribar.

 

Si no n’hi ha aviat, es pot reformar de forma encara més sostenible

No és cap secret que durant els darrers anys, i sobretot desde la gran crisis al sector de la vivenda, les reformes dels habitatges van passar a ser molt habituals.

I les reformes, com la construcció, ha de seguir unes normes.

Doncs sembla que un dels resultats més destacats en el sector serà l’acceleració en la implementació dels estàndards de sostenibilitat en la construcció / reforma de les vivendes. Sembla que la priorització a nivell global del concepte de salud i tot el que l’envolta provocarà un impuls de mesures polítiques al voltant de la sostenibilitat en la vivenda.

 

I el lloguer? I els pisos turístics?

Tot i potser ser una mica aviat per establir una tendència clara, les primeres estimacions indiquen que hi haurà un canvi en els usos de molts habitatges dedicats a lloguer turístic. Passarien a ser pisos dedicats al lloguers a llarg plaç, el lloguer habitual.

L’impacte de la pandèmia en el turisme sembla evident. I els propietaris d’aquests pisos volen rentabilitzar la seva inversió. Per tant, el sentit comú semblaria indicar que aquest canvi serà important.

Però també s’ha de posar en quarentena. Passar de llogar un pis per setmanes a tenir un mateix llogaters durant 5 o 7 anys no és el mateix.I si el turisme es recupera en 3 anys, hi haurà molts propietaris que potser s’arrepenteixen de la seva decissió.

 

CONCLUSIÓ:

Tant en aquest article com en l’anterior, parlem de tendències, d’estimacions i estudis que volen explicar i deduir el que pot passar en els propers mesos. Tot i ser difícil, com qualsevol predicció, sí que està ben clar que el mercat canviarà. I canviarà perque la demanda i la capacitat de compra es veuran sota l’impacte, gran o mitjà, d’un canvi de cicle econòmic. 

Però les tendències definitives les anirem confirmant amb el temps. Com deiem en l’anteror article, ens veiem d’aquí un any?

 

 

 

 

Fonts:

 

https://www.idealista.com/new s/deco/consejos/2020/04/28/782248-la-vivienda-tras-el-covid-19-tendra-que-ser-mas-comoda-segura-y-sobre-todo-saludable

https://www.abc.es/eco nomia/inmobiliario/abci-cinco-cambios-habitos-compra-vivienda-tras-coronavirus-202004240227_noticia.html

https://www.newtral.es/el-futuro- de-la-vivienda-elemento-protagonista-frente-al-coronavirus/20200425/

https://blog.stockcrowdin.com/pre vision-sector-inmobiliario-2020-covid19

https://www.yaencontre.co m/noticias/casas/habitos-compraventa-vivienda-cambiaran-coronavirus/

Imatges: pexels.com

 

Autor:  Jordi Sabater 

Els canvis en el mercat de la vivenda després del Covid-19
Comparteix:
Etiquetat a: