Les cases sostenibles, o cases ecològiques. Un concepte del que ja sentim parlar de forma habitual però que no deixa de ser recent. 

Però per començar val la pena aturar-nos : què és una casa ecològica? Doncs més que una definició ho podem enfocar com un objectiu. Un habitatge ecològic és aquell que és construït pensant en minimitzar el seu impacte sobre el medi ambient, permetent un desenvolupament sostenible, generant els seus propis recursos perseguint una autosuficiencia i sent coherent o compatible amb l’ entorn en el què es construeix. 

Des del punt de vista arquitectònic aquesta definició pren tota la força ja que a diferència de l’ arquitectura tradicional, l’arquitectura sostenible té en compte l’impacte de la construcció sobre el medi ambient i intenta minimitzar-lo el màxim possible. Com s’ha comentat abans, el principal objectiu és optimitzar l’eficiència energètica, aprofitant al màxim els recursos de l’entorn i fomentar el reciclatge de materials.

cases sostenibles

Les característiques anteriors ens porten a pensar que no hi ha un únic habitatge ecològic, sinó moltes possibles que variaran d’acord a les condicions particulars del lloc on s’emplaça i de si es poden aprofitar les possibilitats que brinda aquest hàbitat. Per això és fonamental a l’hora de construir una casa ecològica aprofundir en el coneixement del seu medi.

Així, la localització determinada i la seva interacció amb l’ entorn es un dels dos principals punts que caracteritzen aquest tipus de construcció.

Després, s’ hi poden afegir totes les característiques inherents a la propia casa i als o les que l’ habiten: 

1. Estalviar el màxim d’energia possible. Això té a veure amb treure el màxim rendiment de l’energia que la casa rep directament per factors climàtics com el sol o el vent. 

2. Fonts d’energia renovables. Instal·lant dispositius com les plaques solars. Altres fonts d’energia renovables que es poden considerar són l’energia solar tèrmica (per a calefacció, aigua calenta sanitària i aire condicionat), biomassa o fins i tot la geotèrmica. L’ideal per a garantir el subministrament energètic durant tot l’any i amb les variacions climàtiques és combinar les diferents fonts.

3. Estalvi d’aigua. Instal·lació de dispositius per recollir l’aigua de la pluja i utilitzar-la per al reg de plantes, el lavabo o el rentat de roba. També hi ha sistemes per reciclar l’aigua .

4. Utilitzar materials reciclables o de matèries primeres locals. Permet reduir el consum de matèries primeres i la quantitat de deixalles. 

5. Sostenibilitat i l’ estalvi en aspectes concrets com: 

  • els materials de construcció
  • la pintura
  • el mobiliari
  • la ventilació
  • el maneig de la contaminació elèctrica
  • la utilització d’energia solar (passiva o activa)
  • el sistema de reciclatge

Els avantatges de les cases ecològiques

Són nombrosos:

  • Representen un important estalvi, tant en la construcció com en la despesa a llarg termini. 
  • Existeixen nombroses solucions per maximitzar l’eficiència energètica en aquestes cases ecològiques. 
  • L’ús de materials ecològics augmenta la durabilitat de la casa, ja que els materials ecològics o naturals solen ser molt més resistents que els “artificials”.
  • Les cases ecològiques contribueixen al respecte al medi ambient No contaminen, ni malgasten energia, tot el contrari.

Finalment, cal destacar que una casa ecològica sempre és símbol de desenvolupament sostenible i de respecte al medi ambient

 

 

Fonts:

http://casas-ecologicas.blogspot.com.es/

http://www.api.cat/noticias/que-es-y-como-se-construye-una-casa-sostenible/  

https://elblogverde.com/casas-ecologicas-todo-lo-que-debes-saber/ 

http://www.agenthia.com/es/blog/0/21

Les cases sostenibles. Què són i quines característiques tenen?
Comparteix:
Etiquetat a:

Un pensament en “Les cases sostenibles. Què són i quines característiques tenen?

Els comentaris estan tancats.