Què és el cohousing (en català Cohabitatge )?

Podriem definir-ho com un poble o comunitat formada per habitatges individuals on les persones comparteixen serveis comuns, activitats socials, oci, etc…

Va sorgir com a conseqüència del creixement de l’expectativa de vida i pel gran nombre de persones grans que viuen soles.

Tot i que es coneix majoritàriament com una opció per a persones de la 3a edat, també estan apareixent comunitats creades per joves que segueixen el mateix model. 

cohousing

Quin és el seu funcionament.

Les zones comunitàries són fonamentals. Solen ser molt àmplies i incorporen un menjador, sales de lectura o d’estudi i biblioteques.

Però també ho són els serveis comuns. Els veïns són els protegonistes i han de discutir i decidir temes com la wifi, la bugaderia, o fins i tot, en alguns casos, els vehicles.

És un model, doncs, basat en els espais compartits i té múltiples avantatges no només a nivell social, sinó també econòmic i ambiental.

Les seves característiques més rellevants

La propietat de l’immoble o grup de cases és Cooperativa: Els habitants es consideren socis perquè no són propietaris dels immobles. És a dir: reben la cessió de l’ús de l’immoble de la cooperativa pagant una quantitat a l’entrada, que recuperen quan l’abandonen. A més, paguen un lloguer mensual que inclou la contribució a les despeses generals.

Aquest dret d’ús pot ser transmès: Com és una comunitat bastant cohesionada, no embarguen el dret d’ús, però sí es pot transmetre segons les normes de la cooperativa a algú que estigui en llista d’espera. Per poder accedir-hi, els integrants del Cohousing han d’aprovar a la persona en qüestió.

Tot funciona sota un règim d’autogestió democràtic: Cada integrant té dret a vot i s’ha d’implicar en totes les decisions. Perquè no hi hagi problemes, normalment els que viuen al cohousing tenen una certa cohesió ideològica entre ells.

No existeixen hipoteques individuals: En no ser propietaris, no existeixen hipoteques ni contractes amb bancs, sinó concessions comunitàries i finançaments puntuals per a les quotes d’entrada.

Suport per part de les administracions públiques: En moltes zones tenen un suport tècnic, de finançament o subvencions per part de les administracions públiques. 

Beneficis

El primer que ens vé al cap: millora de les relacions personals, ja que és un model que permet una millor conciliació tant laboral com familiar a causa del sentiment de comunitat que es crea amb els veïns.

Un altre: molt beneficiós per a la gent gran, ja que compten amb un espai privat, però també amb àmplies zones comuns per compartir amb persones afins a ells.

Algun problema?

El principal problema es troba en la seva característica bàsica, el fet de compartir. És molt important estar-hi disposat ja que sino es dificulta molt el seu funcionament.

 

 

Definició a la Wikipèdia:

Cohabitatge (conegut majoritàriament pel terme anglés cohousing), és una comunitat de cases privades agrupades al voltant d’un espai compartit. Cada casa familiar, independent o adossada a una altra, té les comoditats tradicionals, incloent una cuina privada. Dels espais compartits típicament destaca una casa comuna, que pot incloure una cuina gran i àrea de menjador, bugaderia, i espais recreatius. L’espai exterior compartit pot incloure aparcament, passatges per caminar, espais oberts i jardins. El veinatge també comparteix altres recursos com eines de bricolatge i de jardí o vehicles.

Els i les habitants del cohabitatge tenen ingressos independents i vides privades, però organitzen activitats col·laborativament i comparteixen espais. Tot i que l’estructura legal depén de cada comunitat i varia també d’un país a un altre, una fórmula molt estesa és la Cooperativa d’habitatge. Les activitats de la comunitat inclouen àpats compartits, reunions, i dies de treball. Els veïns es reuneixen per festes, jocs, veure pel·lícules o d’altres esdeveniments. 

El cohabitatge facilita la interacció entre veïns i proporciona beneficis socials i pràctics a més de beneficis econòmics i mediambientals

 

Fonts:

cohousing.org

https://www.yaencontre.com/noticias/vivienda/cohousing-que- es/

https://www.viviendea.com/blog/cuales-las-ventajas-del-cohousin g/ 

Photo by IKRAM shaari from Pexels 

    

Cohousing
Comparteix:
Etiquetat a: