L’ estiu ja és aquí. I l’ aigua, en molts sentits, és l’ autèntica protagonista. És molt present en el dia a dia, però no només al carrer, també a les llars. Les estadístiques indiquen que gastem una mitjana de gairebé 140 litres d’aigua al dia. No sols és important estalviar-ne sino que la que bevem sigui el més bona possible. Així, volem enfocar el tema de dues maneres, com estalviar aigua i com millorar la qualitat de la mateixa a la nostra llar. Són els consells per estalviar aigua i millorar-ne el gust.

Consells per estalviar aigua

Com estalviar aigua

Es miri com es miri, desaprofitar l’aigua és un problema, ja que la conservació del líquid element no només és important pels consumidors sinó també pel medi ambient. És evident que el comportament de cadascú és totalment determinant en les possibilitats d’ estalvi. Però volem centrar-nos en coses més pràctiques i explicar-vos tot sobre els diferents mètodes economitzadors d’ aigua.

Airejador per l’aigua d’ aixeta

Molt conegut i per sort molt utilitzat. Es pot instal.lar el que s’ anomena un airejador d’aixeta de baix flux i alta eficiència (millor que els antics airejadors corrents). Es redueix l’ús d’aigua en aproximadament un 4-5 %. Si una aixeta estàndard és responsable de fins al 15% de l’ús domèstic d’aigua, amb el canvi pots estalviar més de 2000 litres d’aigua per any.

Convertir el vàter en un de doble descàrrega

Els majors consumidors d’aigua a les cases són els inodors, ja que usen al voltant del 30% de l’aigua de la llar. Un vàter de doble descàrrega allibera al voltant de 1,8 litres d’aigua per l’orina i l’estàndard de 5,6 litres per deixalles sòlides. 

Col.locar bosses al tanc de  l’ inodor

Utilitzats per reduir la quantitat d’aigua utilitzada amb cada descàrrega del vàter. Qualsevol dispositiu inflable que ocupi part de l’espai en el tanc del vàter serveix. També pots fer servir una ampolla de plàstic plena d’aigua o fins i tot posar un maó o dos. Tot i que no és molt, s’ estalvia una mica en cada descàrrega del vàter.

Capçal per estalviar aigua a la dutxa

Una dutxa estàndard gasta aproximadament 9-10 litres d’aigua per minut. El capçal de dutxa de baix flux utilitza 5,5 litres d’aigua per minut o menys. És fàcil d’instal·lar, simplement es tracta de canviar el capçal.  En una llar amb quatre persones amb ús diari, es poden estalviar fins a 7500 litres d’aigua cada any.

Un aparell temporitzador per la dutxa

Dispositius per estalviar aigua a la dutxa, imprescindibles o quasi quan hi ha nens a casa, que solen ser més despistats…o descuidats. Els temporitzadors de dutxa usen tecnologia intel·ligent per mesurar la quantitat d’aigua que cada persona fa servir a la dutxa i avisen si el temps sota l’ aigua és excessiu. 

I per millorar-ne la qualitat?

És important tenir clar els consells per estalviar aigua…però i si aprofitem per millorar-ne la qualitat? Alguns consells…

Manteniment de les canonades

És important avaluar els sistemes de canonades, sobretots els que porten l’aigua de la llar. Hi ha símptomes que ens ajuden: canvis importants en color i sabor i també en la pròpia pressió. La corrossió pot ser una de les causes, així com l’ existència d’ alguna fuita. La reparació, cal deixar-la en mans de professionals.

Eliminar bacteris

La prioritat número u. S’ha de procurar que l’ aigua que ens arribi ho faci lliure de bacteris, sobretot si hi ha llocs propensos a acumular-ne, com són els capçals de les dutxes . Els sistemes de filtrat són molt útils. Ajuden a eliminar bacteris i també el clor, perjudicial per la pell sensible. 

Eliminar la calç

Farem servir descalcificadors. Mitjançant un procés químic s’elimina la calç i evita problemes a les canonades, electrodomèstics etc… Són molt aconsellables. No comptar amb mecanismes d’eliminació de calç pot passar factura a llarg termini, especialment en les cuines i els banys i tots els seus elements.

Millorar el gust

Existeixen moltes tecnologies que poden reduir el contingut de sals i altres elements en l’aigua. Per exemple: els filtres de carbó actiu, equips d’osmosi inversa…. Actualment el seu tamany fa que siguin còmodes d’instal·lar a la mateixa cuina. 

 

Consells per estalviar aigua i millorar-ne el gust
Comparteix:
Etiquetat a: