En aquesta complicada època que ens toca viure hi ha pocs aspectes positius. Però n’hi ha i creiem que s’han de destacar. Avui parlarem de la contaminació a les ciutats, un fenomen que s’ha vist influït de forma indirecta per la parada generalitzada de l’activitat amb motiu del confinament.

A molts llocs hem pogut assistir a paisatges nous, de ciutats desertes (veure l’últim post). I precisament la buidor dels carrers i la poca activitat ha provocat un canvi important en aquest paràmetre que, en circumstàncies normals, sempre és preocupant. 

La Xina, reducció radical però recuperació ràpida

Les imatges de les ciutats xineses en situació normal són un exemple de contaminació atmosfèrica fora de control. Però darrerament, i en concret al llarg del passat febrer, a la província xinesa de Hubei, la mitjana de dies sense contaminació atmosfèrica va ser un 20% superior respecte a l’any anterior. 

I les dades no menteixen, però les imatges tampoc. I les que va publicar la NASA i  l’ESA no deixen lloc a cap dubte respecte a la disminució dels nivells de NO2.

 

Nord d’Itàlia i els nivells de diòxid de nitrogen.

A Europa no ens hem quedat enrere. Les primeres zones on es va aplicar el confinament , al Nord d’Itàlia, van tenir també una millora molt important en la qualitat de l’aire i en el video de l’ESA es pot apreciar, cap al final, com les imatges mostren clarament la millora. L’animació mostra les fluctuacions de diòxid de nitrogen entre l’1 de gener i l’11 de març de 2020.

..

..

A Barcelona, també

A Barcelona les dades de la Generalitat eren realment espectaculars ja que els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) es van reduir a la meitat en tres dies.  És més, el dia 23 de març els nivells de CO2 de Barcelona s’havien reduït fins a un 75% respecte al seu nivell habitual. 

I un estudi de la UPV indica que de mitjana la contaminació s’ havia reduït quasi en un 85%

 

I Madrid no es queda enrere

L’Ajuntament de la capital d’Espanya va facilitar unes dades que indicaven que la ciutat ha reduït considerablement els nivells de contaminació atmosfèrica : durant els primers dies la qualitat de l’aire ha passat a ser qualificada de “molt bona” 

Les autoritats municipals també han informat que els gasos d’efecte hivernacle s’han reduït de mitjana un 57% des de l’inici de les mesures de confinament i que l’índex de contaminació s’ha reduït prop d’un 75% 

 

Venècia, aigües que conviden a banyar-s’hi

Fa algunes setmanes les xarxes socials bullien amb imatges dels canals de la ciutat de Venècia com poques vegades es recordaven: completament nets. Fins i tot petits bancs de peixos havien entrat des del mar. La radical disminució del trànsit als canals ha fet que els sediments arrossegats per les embarcacions es dipositin al fons. L’aigua ha deixat de ser tèrbola i ha fet fins i tot que les autoritats es repensin el model turístic i el gran impacte ambiental que provoca. 

 

Conclusió: Un dels escassos aspectes positius de la pandèmia del COVID-19. Tant de bó ens faci pensar en mesures per intentar mantenir els cels de les nostres ciutats tant nets com ara.

 

 

Font imatges i continguts:

https://es.greenpeace.org/es/trabajamos-en/ consumismo/contaminacion/covid-madrid-barcelona-sevilla/

National Geographic 

ABC , ElPais, La Vanguardia i El Periódico

https://pixabay.com/illustrations/city-sun-clouds-smog-sky-yellow-2462053/ 

 

Contaminació a les ciutats ? Gens ni mica
Comparteix:
Etiquetat a: