La contaminació a les grans ciutats de tot el món és un problema. Ningú ho nega. I és un problema que creix i cada cop té més difícil solució. Però l’esperança no s’ha de perdre i avui parlarem dels edificis que purifiquen l’ aire de les ciutats.

Sembla una endevinalla o una frase amb doble sentit. Però no ho és. Per sort, ja hi ha molts científics, enginyers i arquitectes treballant en mètodes per lluitar eficaçment contra la contaminació.

Avui us parlarem dels edificis que mengen smog

Edificis que purifiquen l'aire de les ciutats

L’ smog és una substància en forma de núvol formada per fum, diòxid de carboni, pols en suspensió i sutge que es forma a causa de la contaminació de les grans ciutats. Segur que la paraula us vé a la memòria. L’ any 1952 una boira d’ aquest tipus va matar a Londres prop de 12.000 persones.

Un cas interessant: Mèxic DF

A Mèxic, en concret a la ciutat de Mèxic es registren un dels índexs de contaminació més elevats del món. Amb una població de nou milions d’habitants que hi circula diàriament d’ un extrem a l’ altre, la situació és bastant complicada.

Edificis que purifiquen l'aire de les ciutats

No s’han quedat quiets en la lluita contra aquesta contaminació. Darrerament s’han inclòs formes de transport més amigables amb el medi ambient. Però el tamany de la població (que segueix creixent ràpidament) dificulta la possibilitat de viure en una ciutat lliure d’emissions nocives.

Però un nou projecte sembla haver trobat una innovadora solució al problema de la qualitat de l’aire.

La col.laboració entre un hospital i una firma d’arquitectura alemanya va resultar en recobrir una de les façanes de la Torre de les Especialitats amb una xarxa de cel·les de res menys que 2.500 metres quadrats que purifica l’atmosfera. S’ utilitza un tipus de rajola fet de Prosolve370e amb una forma i coberta que neutralitzen els químics que componen l’ smog.

 

Els edificis “esponja” , la idea vé de València

Un equip de científics espanyols aporta una altra solució: convertir els edificis en “esponges” que absorbeixin la contaminació mitjançant l’ús d’una “ceràmica que purifica l’aire”. Aquesta està composta per una substància anomenada OFFNOX, creada per enginyers de l’ITQ de la Universitat Politècnica de València.

La substància funciona generant una reacció química amb els gasos que estan presents en l’atmosfera molt semblant a la reacció natural de les plantes. Un dels científics deia, en la presentació: “La idea és convertir els edificis en arbres i a les ciutats en boscos”

 

I no podem oblidar…

Tant els científics com els arquitectes poden fer molts esforços i inventar substàncies que ens ajudin en aquesta lluite. Però sens dubte l’ acció ciutadana és importantíssima. I l’ impuls per part de l’ administració encara més.

Només cal recordar, a mode de recordatori, cinc punts que podrien revertir de forma radical el problema:

  1. Ús del transport públic per reduir la contaminació a les ciutats
  2. Restricció del trànsit…per tal de fomentar el transport públic
  3. Reciclatge, obligatori, premiat i/o castigat segons el cas
  4. Utilització d’ energies renovables
  5. Moltes més zones verdes a les ciutats

 


Fonts:

https://www.ecologiaverde.com/como-reducir-la-contaminaci on-en-las-ciudades-1510.html

https://andarporcasa.com/edific io-come-smog/

https://www.bbc.com/mundo/noticias/2011/04/110427_verde_edificios_esponja _material_offnox_lh

Edificis que purifiquen l’aire de les ciutats
Comparteix:
Etiquetat a:

Un pensament en “Edificis que purifiquen l’aire de les ciutats

Els comentaris estan tancats.