Tenim tots molt clar que la pandèmia del coronavirus ens portarà un canvi en molts aspectes. És la nova normalitat.  És un canvi molt important en la forma de relacionar-nos però també en la forma de viure.  Els nostres habitatges aniran incorporan, poc a poc, característiques derivades d’aquesta anomenada nova normalitat. En aquest article us parlem sobre el futur de la vivenda després del Covid-19

Probablement encara és aviat per començar a especular, però sí que és possible detallar alguns factors i com es veuran reflectits a la nostra llar en el futur més o menys immediat.

Molta gent ha hagut d’improvisar i adaptar zones de casa seva per poder dur a terme una activitat professional durant moltes hores al dia. Fins ara el concepte “treballar” implicava un desplaçament a un lloc geogràficament distant (poc o molt) de casa. En la industria és evident pero també passava en la majoria dels serveis.

Però ara les circumstàncies han demostrat que en molts casos aquest desplaçament era, per dir-ho d’alguna forma, un fet objectivament prescindible.

Nous espais, amplis, lluminosos

Les noves llars, les de nova construcció i les actuals, reformades o adaptades, perseguiran una doble funcionalitat, trobar-s’hi bé com fins ara però també poder-hi treballar de forma habitual. 

El concepte de comoditat agafarà una perspectiva més àmplia. A casa no només hi hem d’estar bé en moments d’oci o vida familiar. 

 

Els espais tindran usos més flexibles

Els professionals comencen a adonar-se que totes les tendències sobre l’habitatge del futur poden haver canviat.  

És possible que haguem d’assumir que treballar a casa serà habitual a partir d’ara. Mobles adaptats, flexibles, espais lluminosos i si és possible amb una certa separació física entre el nou lloc de feina i la resta de la casa

Ens aquests dies també hem vist gent fent esport a l’interior de casa, nens jugant fora de les seves pròpies habitacions i, es clar, gent treballant a una habitació, un vestidor  o al mateix menjador.

Possiblement veurem que els espais per treballar siguin una nova estança, una nova habitació. O bé que es reaprofiti una existent, i aleshores aquests espais hauran de tenir l’habilitat de modificar-se fàcilment en funció de l’ús. I s’hauran de poder modificar de forma ràpida ja que aquest ús podria canviar al llarg del dia.

 

El futur de la vivenda després del Covid-19

 

Més vida a l’exterior i compartint espais

Hem assistit a un ús intensius de les terrasses i balcons, per petits que siguin. S’ha demostrat que és molt factible que es projecti la vida de l’interior de la casa cap a l’exterior. A més, el clima del nostre país no és un impediment.

Si bé abans es disposava del mateix espai, és ara quan hem sigut conscients que tenia un potencial molt més alt, unes possibilitats que no coneixiem.

També s’especula amb la possibilitat que els espais comunitaris siguin, en la pràctica, comunitaris. I gaudeixin d’un aprofitament més intensiu. Molts edificis han descobert els terrats com a zones per prendre el sol o fer passejos interminables amunt i avall. 

I probablement aquests espais hauran de ser mínimament reformats ja que molts d’ells no estaven pensats per un ús tant intensiu. 

 

Prevenció i salut a la llar

Si hi ha una cosa que hem après aquestes setmanes és a seguir unes pautes d’higiene al entrar a casa. Els rebedors o vestíbuls s’han transformat en una zona de transició. S’hi deixen les sabates i roba que s’ha utilitzat i solen estar plenes de gels desinfectants i guants. 

És probable que aquest ús tant específic sigui provisional, però això no impedirà que s’agafin costums que després quedin arrelades. Per exemple, deixar les sabates o canviar de roba.

I hem vist, en els mitjans de comunicació, que moltes industries ja han instal.lat mecanismes d’obertura de portes amb reconeixement facial o amb un comandament a distància. En un article fa poc parlàvem d’una app per obrir portes. Bé, ja hi som doncs.

 

Construirem diferent? 

L’impacte més profund no serà immediat. Com deiem abans, si s’agafa una costum o un hábit determinat, després es va extenent en diferents àmbits.

La higiene ha sigut un aspecte que tothom ha viscut de forma intensa. Per tant, la gent potser preferirà materials que siguin fàcils de netejar. O es construiran vivendes o mobiliari que tinguin menys superfície per netejar: armaris més compactes, menys objectes petitis.

La resposta és complexa. El ser humà s’adapta a les circumstàncies i al seu entorn sempre que aquesta influència externa sigui constant. 

De moment, les coses han canviat però potser valdrà la pena repassar aquest article daquí un any i veure com viviem i com és la nostra vivenda. 

Ens veiem d’aquí un any?

 

 

 

 

 

Fonts:

Imatges: pexels.com

Articles: 

https://www.idealista.com/ne ws/deco/consejos/2020/04/28/782248-la-vivienda-tras-el-covid-19-tendra-que-ser-mas-comoda-segura-y-sobre-todo-saludable

https://www.houzz.es/revista/coronavirus-cambiara-la-decoracion-del-hogar-stsetivw-vs~133870763

 

El futur de la vivenda després del Covid-19
Comparteix: