Cada cop és més freqüent veure instal·lacions de jardins verticals ( també se’ls hi diu murs vegetals) a les façanes d’ edificis de les ciutats, als interiors de moltes oficines i, a poc a poc, a les llars.

Els jardins verticals s’han convertit en la nova tendència per integrar la jardineria a la llar, tant a l’interior com a l’exterior.

Té obvis beneficis ambientals, entre els quals destaquem: 

  • Aire purificat: absorció de diòxid de carboni per generar oxigen.
  • Neteja ambiental: absorció de la pols i les partícules en suspensió.
  • Aïllament: Tant tèrmic com acústic.

Per exemple, si el mur vegetal és a l’ aire lliure, ajuden a reduir la calor i purifiquen l’ambient. En una façana, en ser aïllants, redueixen els costos de calefacció i aire condicionat, el que suposa un estalvi energètic i econòmic.

els jardins verticals

La instal.lació

Si l’ objectiu és tenir-lo a casa el més important és que rebi força llum. No és forçosament necessari tenir una gran terrassa, un balcó o viure en un àtic.

Per exemple: crear un jardí d’herbes aromàtiques en una paret assolellada de la cuina pot ser una bona idea.

El reges realitza per un circuit tancat d’aigua i fertilitzants. Disposen d’ un petit dipòsit a la part inferior de la instal·lació, on es recull l’aigua sobrant i es torna a reciclar junt amb els nutrients.

Les opcions

Jardí vertical fabricat amb palets de fusta
Barat i rústic. Forrar el palet amb tela i omplir-lo de substrat. Les plantes es col.loquen allí on es fa un forat a la tela. 

Hi ha molts tutorials, per exemple:

 

Hort de plantes comestibles

Els horts verticals són la tendència més popular alhora de cultivar unes herbes que després es poden fer servir a la cuina pròpia. Cal triar les plantes aromàtiques o petits arbusts fruiters com les maduixes i col·locar-les en un lloc assolellat. 
Hi ha moltes productes per a aquesta opció: kits de plàstic i bosses de material vegetal, qualsevol opció és fàcil d’instal·lar.

 

Plantes aèries

Les Tillandsia són unes plantes que es caracteritzen per no tenir arrels i alimentar-se de la humitat de l’ambient. Per tant són molt adequades per col·locar-les en llocs on no puguem tenir substrat. Ideals en banys i llocs amb humitat.

Les plantes suculentes o crasses

Una de les tendències més senzilles de cultivar són les plantes crasses o suculentes. Polvoritzant aigua sobre elles de tant en tant i mullant una mica la fibra on es subjecten, serà suficient per al seu manteniment. 

 

 

Fonts:

https://blog.anida.es/como-situar-en-tu-vivienda-un-huerto-vertical/  

http://www.nikavintage.com/2016/07/diy-tillandsias-plantas-aereas.html  

http://www.jardinesverticales.es/como-hacer-un-jardin-vertical/ 

 

Els jardins verticals: què són i algunes idees
Comparteix:
Etiquetat a: