El cost dels pisos va créixer un 0,8% en el segon trimestre després de caure un 35% en sis anys

Els experts consideren que s’ha arribat a una fase d’estabilització en el mercat immobiliari

El mercat immobiliari espanyol presenta signes de millora: augmenta la construcció, el nombre d’habitatges que es venen i, també, els preus. Però segons el mateix sector no cal cantar victòria: aquests increments són “encara molt febles” i és encara “molt aviat” per parlar d’un canvi de tendència, encara que sí sembla que s’ha arribat a una fase de “estabilització”. Perquè fins que no hi hagi més crèdit, no hi haurà una recuperació real del sector.

Si a principis d’agost l’Eurostat assegurava que la construcció a Espanya va augmentar un 34% en el segon trimestre ia finals de mes l’Institut Nacional d’Estadística (INE) publicava que la concessió d’hipoteques va repuntar un 19% al juliol, ahir es va conèixer que el preu de l’habitatge va pujar en el segon trimestre un 0,8% interanual a Espanya, el que representa el primer increment del cost de pisos i cases des del primer trimestre del 2008.

No totes les comunitats autònomes van registrar pujades de preus. On més va augmentar el cost de pisos i cases va ser en la comunitat de Madrid, on van créixer el 2,7%. Li van seguir la Comunitat Valenciana (+ 2,3%), Cantàbria (+ 1,8%) i Catalunya (+ 1,6%). En canvi, van baixar els preus a Navarra (-6,1%), Extremadura (-3,5%) i País Basc (-1,4%), entre d’altres.

“Es tracta d’una dada positiva, però no deixa de ser una petitíssima pujada en un entorn de molt poques operacions. La notícia és que finalment els preus dels pisos han deixat de baixar”, va destacar ahir el degà de Catalunya del Registre de la propietat i Mercantil, Luis Suárez.

El repunt del 0,8% és el primer en 25 trimestres seguits, en què els preus han caigut més del 35%, segons dades de l’INE. A principis del 2007, en ple boom immobiliari, els preus de l’habitatge pujaven un 13,1%, i no va ser fins al segon trimestre del 2008 que van començar a baixar, encara que moderadament (-0,3%). Després, després de caure amb força a principis del 2009 (més del 7%), els preus van tornar a gairebé estabilitzar el 2010. Però la recrudescència de la crisi va provocar que durant set trimestres (últim del 2011 a segon del 2013) els descensos fossin superiors al 11%. En el primer trimestre del 2014, la caiguda interanual ja va ser més suau (-1,6%).

“És aviat per parlar de canvi de tendència en els preus, ja que cal tenir en compte que el 2013 va ser un any molt dolent per al sector i qualsevol comparació sempre serà positiva”, va recordar la responsable d’Estudis de fotocasa.es, Beatriz Toribio. “Ens encaminem cap a una estabilització dels preus, però una remuntada constant en els mateixos encara trigarà a arribar”, ha afegit. La responsable ha considerat que “són diversos els dades que apunten a una millora en el mercat immobiliari espanyol», però va dir que «és aviat per parlar de cap de l’ajust”.

MENOR VOLUM D’OPERACIONS / I és que el mercat ha canviat molt i, actualment, es manegen un volum d’operacions “molt menor” que fa uns any, recorda Suárez. Per exemple, la suma de les hipoteques concedides en els primers sis mesos de l’any no arriba al volum de préstecs per habitatge que es concedien en un sol mes abans de la crisi.

De fet, un altre dels motius del repunt general dels preus està, segons els experts, en què augmenten sobretot el que es paga per l’habitatge nou, que representa un volum de transaccions inferior però que mou majors quantitats de diners. Així, mentre que el preu de l’habitatge usat va pujar un 0,2% en el segon trimestre del 2014 en taxa interanual (la més alta des del quart trimestre de 2007), el preu d’habitatge nou ha repuntat un 1,9% (aquesta taxa assoleix nivells positius per primera vegada des del quart trimestre del 2008). A Catalunya, els augments van ser del 0,1% en el cas de l’habitatge usat i un 8,7% en el cas de l’habitatge nou.

“Estem encara en una situació de postburbuja, hi ha moltíssim estoc però poc crèdit. Les entitats estan prestant una mica més de crèdit, però només als clients més solvents i amb més possibilitats. És per aquest motiu que estadísticament pugen els preus de l’habitatge nou , perquè l’escenari és de poques transaccions i perfils de compradors de molta solvència “, va explicar Eduard Andreu, director comercial a la zona Est de Idealista.com. “Són habitatges millor situades, de més metres quadrats, i en les principals ciutats”, posa com a exemple.

SOLVÈNCIA / De fet, segons resumeix Suárez, la clau de la pujada de preus del segon trimestre és que s’estan venent més pisos cars (per sobre de 400.000 euros) perquè els seus compradors, els que tenen un perfil més solvent, són els que poden accedir al crèdit. “Els pisos més cars són els que estan suportant una major pujada dels preus. En canvi, els pisos de menys de 400.000 euros continuen amb els preus estabilitzats”, va explicar.

Per tot això, Andreu crida a “no caure en el sensacionalisme”, ja que les condicions de la població (alt nivell d’atur) i l’economia en general “no són com perquè els preus comencin a pujar molt”.

Font: El Periódico

Els preus de la vivenda pugen per primer cop desde 2008
Comparteix: