T’has preguntat alguna vegada per què alguns sorolls a casa semblen més forts que altres? O per què el soroll del trànsit pot ser tan molest en algunes habitacions i no tant en altres? Avui comencem una sèrie d’articles on parlarem sobre el soroll a les nostres llars, entendrem les seves fonts, com ens afecta, i què diu la llei sobre això. Ho desglossarem d’una manera molt senzilla i pràctica perquè tots puguem fer de les nostres llars un lloc més tranquil i acollidor.

Què és el soroll i quines són les seves fonts?

El soroll no és més que un sò / sons no desitjats i, sovint, molestos. A les nostres cases, aquests poden provenir de diverses fonts: el trànsit del carrer, els veïns (ja sigui per sobre, al costat o fins i tot sota de nosaltres), electrodomèstics com rentadores, i fins i tot les nostres pròpies activitats, com pujar el volum de la música sense adonar-nos.

Hi ha principalment tres tipus de soroll que poden afectar la nostra vida diària:

  1. Soroll Ambiental: És aquell que ve de l’exterior, com el trànsit o les obres al carrer.
  2. Soroll d’Impacte: Aquest tipus de soroll ocorre quan hi ha un contacte directe amb l’estructura de l’edifici, com podria ser el caminar d’algú al pis de dalt amb sabates de tacó.
  3. Soroll Aeri: Són els sons que viatgen a través de l’aire, com les converses o la música.

Entendre el tipus de soroll és crucial per poder combatre’l efectivament.

Això ens porta al següent punt.

Principis bàsics de l’aïllament acústic

L’aïllament acústic tracta de minimitzar o bloquejar el so que entra o surt d’un espai tancat, com la teva llar.

Aquí entren en joc diversos conceptes:

  • Absorció: Utilització de materials que capturen el so.
  • Transmissió: Quan el so passa d’una àrea a una altra.
  • Reflexió: El rebot del so en les superfícies dures.

Coneixer aquests termes t’ajudarà a entendre les solucions que discutirem en futurs articles, on explorarem materials i tècniques específiques per millorar l’aïllament acústic de la teva llar.

Normativa i legislació vigent

En matèria de soroll, hi ha regulacions que ajuden a mantenir els decibels en nivells no perjudicials per a la salut. La normativa varia segons la localitat, però generalment estableix els màxims permesos de soroll durant el dia i la nit, assegurant així el dret al descans i a gaudir d’un ambient tranquil a la teva pròpia casa.

A Catalunya, per exemple, aquestes normatives estan molt detallades i busquen equilibrar l’activitat urbana amb el benestar dels ciutadans. Conèixer els teus drets et pot ajudar a prendre mesures si sents que el nivell de soroll a la teva vivenda és excessiu.

Conclusió

Esperem que aquesta primera introducció al món del soroll i l’aïllament acústic t’hagi estat útil. En els pròxims posts, aprofundirem en com podem millorar l’aïllament a les nostres cases per fer-les més silencioses i pacífiques. Així que no et perdis el que tenim preparat. Fins la propera!

 

 

 

Foto de Elyas Pasban en Unsplash

Entenent el soroll a la teva llar (I): tipus, normatives i aïllament bàsic
Comparteix:
Etiquetat a: