L’aigua calenta sanitària, és a dir, aquella utilitzada tant per a la higiene personal com per a la neteja de la llar, genera una despesa gens menyspreable.

En aquest article, veiem quins sistemes d’escalfament existeixen a la nostra disposició i quines conductes afavoreixen estalviar aigua calenta mitjançant un ús correcte de l’aigua i de l’energia necessària per escalfar-la.

 

Estalviar aigua calenta

El consum energètic

A quant puja la factura de l’aigua, del gas o la llum? Segurament, a més del que a qualsevol li agradaria. Depenent del sistema que s’ utilitza per escalfar l’aigua, serà la factura del gas o la de la llum, la qual reflecteixi un ús controlat o excessiu de l’aigua calenta sanitària.

Els experts apunten que aproximadament un quart del consum energètic d’un habitatge mitjà s’atribueix a l’aigua calenta sanitària, la qual, per regla general, procedeix de la instal·lació de l’edifici.

El control del consum energètic es revela com una mesura d’estalvi determinant per a qualsevol economia domèstica.

Sistemes d’escalfament d’aigua

La forma en què escalfem l’ aigua pot ser, o bé utilitzant gas, o bé, electricitat. A més, al mercat existeixen diferents tipus d’aparells d’escalfament: instantanis, per acumulació i mixtos. En general, el criteri per escollir un o altre hauria de ser el nombre de persones que utilitzaran el sistema i la intensitat amb què ho faran.

  • Sistema d’acumulació. Són les calderes i els termos. Mantenen l’aigua calenta en un dipòsit per a ser utilitzada en qualsevol moment. Són la millor opció quan l’ús d’aigua calenta és elevat i freqüent.
  • Sistema d’escalfament instantani. En aquest cas, parlem dels escalfadors que escalfen en funció de l’ús que se n’ està a punt de fer. Tenen un cost energètic més reduït que els acumuladors, però només és recomanable per a famílies nombroses.
  • Sistemes mixtes. Com el seu nom indica, combinen els dos sistemes anteriors.

Estalviar amb inteligència i sentit comú

Un bon ús de l’aigua calenta a la llar també, junt amb el punt anterior, pot contribuir a reduir el consum energètic :

Aquests són alguns dels hàbits aconsellables:

  • Tanca sempre les aixetes.
  • Utilitza la rentadora i el rentaplats només quan estiguin plens.
  • Arregla ràpidament les goteres.
  • Instal.la sistemes d’estalvi a les aixetes com ara un regulador.
  • Solicita una revisió de la instal·lació del gas un cop l’any.

 

En resum: escollir el sistema adequat d’escalfament i tenir uns bons hàbits de consum energètic, sens dubte, reduiran les properes factures.

 

Font i lliure traducció al català i adaptació: http://www.api.cat/noticias/como-ahorrar-agua-caliente-en-casa/

Estalviar aigua calenta
Comparteix:
Etiquetat a: