El proper 24 i 25 d’octubre, en el marc del festival d’ arquitectura 48h Open House BCN, s’obriran les portes de més de 150 edificis de la ciutat de Barcelona. El Festival és un projecte transversal que involucra propietat pública i privada, tècnics i voluntaris. Des de l’organització ens agradaria explicar aquelles anècdotes que no es veuen però que ens motiven a seguir treballant.

 El Festival crea sinergies, com la del cas de dos voluntaris que no es coneixien i que, després d’un dia molt intens organitzant les visites i explicant la infraestructura de la Font Màgica de Montjuïc, van decidir muntar estudi junts (avui encara els funciona). O com el cas d’una ciutadana i una arquitecta que es van conèixer fent cua per visitar un edifici del Festival i la conversa de l’espera va acabar en una nova relació clienta-tècnica per un projecte d’habitatge.

festival d' arquitectura 48h open house

El Festival aguditza l’enginy dels professionals que expliquen les seves obres a un públic molt divers, com és el cas de l’arquitecte de l’edifici Esfèric que va enviar el següent missatge a la directora del Festival (citació textual):

(…) T’escric perquè vaig tenir una de les experiències més interessants lligada a ESFÈRIC: ensenyar-li a un invident l’edifici circular, va ser per a mi molt enriquidor i per això vull donar-te les gràcies. Pujat sobre una escala va començar a tocar el sostre i entendre el joc de textures de l’edifici. Salutacions i enhorabona per la iniciativa (…)

El Festival difon l’arquitectura i el patrimoni de Barcelona a gran i a petita escala. Per exemple, en els habitatges del carrer Biscaia hem pogut comprovar com, any rere any, cada vegada més veïns s’han involucrat en el Festival, ensenyant casa seva i prenent consciència que el seu edifici és representatiu del moviment modern a Barcelona.

cilindre-dhorta

El Festival s’alimenta de tothom i, sovint, qui més aprèn és el voluntari que està a peu de carrer. Els voluntaris del Cilindre d’Horta ens comenten que les aportacions de les vivències de la gent del barri enriquien les seves explicacions, perquè ajudaven a entendre que, durant molts anys, aquell havia estat l’únic camí per salvar el desnivell del barri. I aquí aprofitem per agrair especialment a aquells treballadors de l’Administració, grans coneixedors de la ciutat i il·lusionats amb el projecte Open House, que cada any ens han descobert nous indrets per incorporar a la programació i ens han motivat a seguir coneixent i difonent el nostre entorn.

El Festival involucra tècnics que expliquen, de primera mà, la complexitat de la nostra professió: les casuístiques polítiques, històriques i econòmiques de cada projecte, el perquè de les formes de cada edifici, el sistema constructiu, la llum, l’espai, el color, els materials, els detalls, etc. Alguns professionals, fins i tot, es multipliquen per poder explicar personalment els seus projectes: al matí són a Fabra i Coats i, a la tarda, al Parc de Bombers de Montjuïc; el dissabte són a Ca l’Aranyó i diumenge, a la Torre d’Aigües del Besòs; un membre de l’estudi és a la Casa Golferichs mentre l’altre explica el Camp de Futbol Roquetes…

El Festival es desenvolupa en un ambient distès on, per exemple, la propietària d’un habitatge convida als voluntaris a esmorzar junts abans d’obrir al públic; també, on propietaris i voluntaris, després d’unes hores intenses, celebren junts un fi de festa.

Des de l’organització sabem que hi ha aspectes a millorar, alguna queixa també hem rebut, però, els pocs que som seguirem esforçant-nos per fer-ho millor. Agraïm a les més de cent propietats públiques i privades que, en un exercici de responsabilitat social, ensenyin el seu patrimoni; agraïm a les diferents associacions que comparteixin, amb l’energia pròpia d’un projecte personal, el gran coneixement que tenen sobre el seu tros de ciutat; agraïm als patrocinadors, com CAFUR, que apostin per la cultura i facin que el Festival sigui possible; agraïm als més de nou-cents voluntaris que, amb energia i il·lusió, siguin la cara visible del Festival. Nosaltres ens seguirem involucrant amb la ciutat i defensant que L’ARQUITECTURA ÉS CULTURA!

Aprofiteu l’oportunitat que ofereix el festival 48h Open House BCN el 24 i 25 d’octubre de 2015: http://www.48hopenhousebarcelona.org/

 

Festival d’ arquitectura 48H OPEN HOUSE BCN
Comparteix:
Etiquetat a: