No es pot dir que sigui una tendència, però sembla que cada cop hi ha més gent que decideix viure en menys de 40 m2. I diem que no és tendència perque probablement sigui una necessitat, per motius econòmics o per motius vitals. Així que avui tractem el tema de les minicases.

Hi ha gent que no pot accedir, per motius econòmics, a un habitatge en propietat a la ciutat, o decideix que no vol pagar un lloguer car. O vol viure en una casa, a la natura o fora de la ciutat. O decideix que la vivenda no és una prioritat. I aleshores s’escull l’opció d’una casa petita, i quan diem petita vol dir de menys de 40 m2. 

Podem construir-la nosaltres? Podem tenir un grau mínim de comoditat ? I què podem dir de l’accessibilitat? O inclús, sabrem decorar-la correctament?

Les minicases. Petites i còmodes?

La resposta és clarament afirmativa.  Hi ha molts aspectes a considerar, en tots els àmbits. Alguns d’ells serien:

1 La sostenibilitat i contacte amb la natura.

Adoptar aquest estil de vida és tot un avantatge pel medi ambient. Sostenibilitat. Ecologia. Minicases que s’adapten visualment i es camuflen al paisatge. Es parla, en el cas de gent jove, del concepte ‘tiny house’ : viure amb el que és necessari en habitatges integrats a la natura i que van des dels 20 metres quadrats fins als 60.

Algún exemple:

 

les minicases

 

2 Les cases mòbils

Aquest tipus de cases es construeixen sobre una estructura amb rodes que s’enganxa a un vehicle. I és que ben bé la meitat del que considerem mini cases són cases sobre rodes. No és estrany ja que algú que construeix un d’aquests habitatges ho fa pensant en la mobilitat.

Sobre la base metàl·lica que suposa el remolc, es munta l’ estructura que aguanta i forma la casa. La fusta sol ser el material més emprat.

 

3 Autoconstrucció

Són molts els casos de parelles o famílies que compren un terreny i amb ganes, temps i certa habilitat, es construeixen ells mateixos el seu habitatge. Òbviament no és fàcil però cada cop més la dificultat es pot compensar amb l’existència de molts elements modulars.

Gairebé totes aquestes cases es fan amb una estructura de llistons de fusta i plafons amb material aïllant. Una cosa semblant podria ser una casa construïda amb una impressora 3d? 

I és que les cases petites autoconstruïdes poden suposar un gran estalvi per viure-hi.

 

4 Cases prefabricades.

L’enfoc és una mica diferent al de les cases mòbils. És un enfoc més “industrial”. Hi ha empreses especialitzades en habitatges prefabricats, que solen aportar dissenys pràctics, moderns inclús trencadors i que aprofiten avenços tecnològics per configurar un espai habitable molt compacte i a vegades sofisticat. La majoria, com hem dit abans, són clarament sostenibles. I com a procés “industrial”, tot és fàcil. El client tria un model en un catàleg, es fabrica al taller, i després s’ envia. 

Són fàcils de transportar, però son cases mòbils, sino ideats per a una localització fixa.

 

Les minicases. Interior i exterior.

I l’interior? 

La clau en la decoració per a petits espais són els mobles multifuncionals. És una qüestió d’espai. Portes que que serveixen d’escales. Bancs que es despleguen i són llits. Llits que inclouen emmagatzematge. Portes correderes. Electrodomèstics super eficients i compactes.

I no cal oblidar els grans finestrals per aprofitar la llum natural, i la pintura, colors clars que faciliten la sensació d’espai. 

 

I l’exterior ?

Jardí, petit porxo, taules i cadires. No cal dir més. Els límits els posa cadascun.

 

 

 

 

Fonts :

https://www.elledecor.com/es/arquitectura/a28240368/minica sa-modular-sostenible-wikkelhouse/

https://is-arquitectura.com/arquitectur a/casas-diminutas/vivienda-sobre-ruedas-mio/

https://www.ccma.cat/324/les-tiny-houses-arriben-a-catalunya-cases-petites-i-mobils-com-a-alternativa-dhabitatge/noticia/31 44629/

Imatges: 

Yvonne Witte

Les minicases. Petites i còmodes ?
Comparteix:
Etiquetat a: