345 maneres de viure (a) Barcelona

48 h Open House Barcelona; Ajuntament de Barcelona

La nostra recomanació per al pròxim Sant Jordi és el llibre “ 345 maneres de viure (a) Barcelona ” que ha publicat l’associació 48 h Open House Barcelona en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’un recull fotogràfic, de cadascun dels edificis que han participat en les sis primeres edicions del festival d’arquitectura. El llibre mostra com es viu avui a Barcelona a partir de la seva arquitectura. 

La publicació ha estat possible gràcies a molts fotògrafs professionals que han cedit les seves imatges i als participants del concurs OpenFoto que cada any organitza l’associació amb el patrocini de Cafur. Les fotografies s’han classificat segons els usos actuals de cada edifici, en nou capítols que defineixen diferents maneres de viure (a) la ciutat: espais per viure-hi, espais per treballar-hi, espais per aprendre-hi, espais per a la socialització, espais de lleure, espais per a l’espiritualitat, espais per a la creativitat i la innovació, espais de representació i espais de suport – infraestructures. Les ciutats actuals són organismes complexes que ofereixen múltiples interpretacions i el llibre dóna una versió que té en compte el punt de vista dels barcelonins.

On i com vivim els barcelonins? En el capítol “Espais per viure-hi”, per exemple, el llibre permet veure diferents tipologies d’habitatges privats que s’adapten als districtes on es troben (lofts situats en antigues fàbriques del Poblenou, petits apartaments de Ciutat Vella, cases unifamiliars de Nou Barris o Sarrià- Sant Gervasi, etc.). També permet distingir allotjaments temporals de caràcter local (com la Residència Francesc Layret i els nous edificis d’Habitatges amb Serveis per a gent gran promoguts per l’administració pública) i de caràcter no tant local (com els albergs Sant Jordi o els hotels Porta Fira i Miramar).

On i com treballem els barcelonins? Al llibre hi trobem representada una mostra tant d’oficines privades de grans companyies com de petits professionals autònoms (un ventall de tipologies que permet veure des dels nous edificis icònics de la ciutat com la Torre Banc Sabadell, fins a acurades rehabilitacions d’antics pisos de l’Eixample com el despatx dels arquitectes Barozzi Veiga). Així mateix, el capítol mostra diferents espais comercials (des de les grans estructures d’acer dels mercats de principis del segle XIX, fins a petits dissenys funcionals i identificatius per a botigues de nova creació); i  edificis administratius que donen suport al ciutadà i al seu teixit associatiu (amb exemples com l’adaptació de l’edifici del Rellotge de l’Escola Industrial per a oficines de la Diputació de Barcelona, i la rehabilitació d’antigues masies del districte d’Horta – Guinardó).

On aprenem els barcelonins? Les fotografies d’escoles, universitats, arxius i biblioteques de la ciutat mostren, entre altres coses, com s’han introduït els nous sistemes constructius a la vida diària dels ciutadans, tot contrastant l’arquitectura escolar d’antics edificis (Escola de Les Carasses) amb la dels nous edificis construïts amb sistemes modulars i prefabricats (Escola Eulàlia Bóta); i una gran varietat de biblioteques públiques disperses per la ciutat que afavoreixen una vida de barri activa i sostenible.

El llibre recupera edificis oblidats, reconeix el patrimoni arquitectònic de les diferents zones de Barcelona i cada capítol desperta alguna reflexió o curiositat sobre la ciutat. Georges Perec, en el seu llibre “Especies de Espacios” diu: “… M’agrada la meva ciutat però no sabria dir exactament què m’agrada d’ella. No crec que sigui l’olor. Estic massa acostumat als monuments com per tenir ganes de mirar-los. M’agraden algunes llums, alguns ponts, algunes terrasses de cafès. M’agrada molt passar per un lloc que fa molt temps que no he vist.” Seguidament, l’autor identifica el sentiment amb el fet que nombrosos llocs de la seva ciutat estan lligats a records precisos que li donen sentit. Diu Perec que li agrada reconèixer cases on han viscut amics que ja ha perdut de vista; identificar un cafè on ha jugat durant hores al billar i una plaça on ha llegit un llibre mentre vetllava per la neboda; l’autor explica que li agrada caminar sense un rumb precís i deixar-se portar amb la seguretat que no es perdrà. I és que les ciutats guarden una estreta relació entre la vida humana i la seva arquitectura i aquest llibre mira l’arquitectura de Barcelona des del punt de vista humà dels seus habitants.

On comprar el llibre:

A Amazon:

http://ajuntament.barcelona.cat/barcelonallibres/ca/publicacions/345-maneres-de-viure-barcelona

Llibre: 345 maneres de viure (a) Barcelona
Comparteix:
Etiquetat a: