Estrenem una nova secció al nostre blog, on us presentarem els arquitectes més reconeguts des del Modernisme fins a l’actualitat i que han tingut a Barcelona com la ciutat principal de les seves obres. I no podem començar amb cap altre que no sigui Antoni Gaudí. És el més conegut de tots i amb l’obra més difosa arreu. Així doncs, us presentem Arquitectes de Barcelona: Antoni Gaudí.

Arquitectes de Barcelona: Antoni Gaudí

Fitxa resumida de les dades bàsiques

Naixement 25 juny 1852 Riudoms (Baix Camp) 

Mort: 10 juny 1926 Barcelona 

Formació: Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (1873–1878) 

Camp de treball: Arquitectura 

Moviment: Modernisme català i modernisme

arquitectes de barcelona antoni gaudí

 

Biografia 

Com la de Lluís Domènech i Montaner o Josep Puig i Cadafalch, l’obra d’Antoni Gaudí s’inscriu dins el moviment modernista català. 

Nascut en una familia de calderers, es va traslladar a Barcelona per estudiar arquitectura, disciplina en la qual es va graduar en 1878. Inicialment va col·laborar en alguns despatxos de renom arquitectes de l’època. Després ja va abordar en solitari el projecte de la Cooperativa Mataronense, un ambiciós complex de què només es van dur a terme la fàbrica i un quiosc de serveis.

En 1883 va ser nomenat arquitecte de el temple expiatori de la Sagrada Família, l’obra que va ocupar tota la seva vida i que es considera la seva principal realització artística. Va compaginar la seva feina al temple amb diversos encàrrecs civils.

Un dels personatges més importants a la seva vida va ser el comte de Güell, amb qui va mantenir una relació gairebé de mecenatge renaixentista. Güell li va encarregar en primer lloc alguns pavellons per a la seva finca de Pedralbes i el palau del carrer Nou de la Rambla. Després es va ocupar del col·legi de les teresianes del carrer de Ganduxer i del palau episcopal d’Astorga, que no va acabar.

El 1891 va abordar la façana del Naixement de la Sagrada Família, que va donar la pauta per la resta del temple. Poc després de 1892, els Fernández i Andreu li van encarregar una casa a Lleó, coneguda com Casa dels Botines.

En endavant, els seus principals encàrrecs van ser immobles de pisos, com la casa Calvet, la casa Batlló i la casa Milà, més coneguda com La Pedrera i culminació en certa manera del geni de Gaudí per la singular concepció de la seva façana ondulada de pedra i ferro forjat i pel conjunt de xemeneies del terrat.

 

Llibres sobre Gaudí 

Més informació i comprar

 

Més informació i comprar

 

Més informació i comprar

 

Obres destacades de Gaudí a Barcelona

1883- 1888 Casa Vicens
C/ Carolines, 24
Casa unifamiliar feta per Manuel Vicens i Montaner. 

1884- 1887 Finca Güell
Av. Pedralbes, 15 (Pavellons) / Av. Joan XXIII, 27-31 (porta est) / C/ Martí i Franquès, 2-12 (porta sud) / Av. Diagonal, 686 (font i umbracle, als jardins del palau de Pedralbes)

Eusebi Güell encarregà a Gaudí la realització de diverses obres a la finca que tenia entre les Corts i Sarrià. Les obres consistiren en la tanca amb tres portes (la dels pavellons Güell i les situades avui a la Facultat de Farmàcia i a la de Biologia de la UB), la porteria i les cavallerisses (pavellons), un mirador, una font (Font d’Hèrcules) i un umbracle (als jardins del palau de Pedralbes) i la capella de la casa residència (desapareguda).

1884-1926 Sagrada Família
Pl. Sagrada Família

La Sagrada Família és una església ubicada al districte de l’Eixample de Barcelona. És un dels més coneguts exemples del modernisme català i està catalogada com a Patrimoni de la Humanitat.

 

1885- 1889 Palau Güell
C/ Nou de la Rambla

Casa unifamiliar encarregada per Eusebi Güell, mecenes de Gaudí.

 

1888 – 1890 Col·legi de les Teresianes
C/ Ganduxer, 85

Gaudí rep l’encàrrec del pare Ossó, fundador de la companyia de Santa Teresa, de finalitzar un projecte ja iniciat. Es desconeix l’autor del projecte original.

 

1900 Casa Calvet
C/ Casp, 48

Edifici realitzat per un fabricant tèxtil, i va servir tant per al negoci, al qual es van destinar la planta baixa i el soterrani, com per a habitatges, situats a les plantes superiors. 

 

1900-1910 Parc Güell
C/ Olot, s/n

Parc públic amb les construccions comunitàries d’un projecte d’urbanització de luxe frustrat per la Primera Guerra mundial. Correcte Parc Güell

 

1905-1907 Casa Batlló
Pg. de Gràcia, 43

Remodelació integral d’un edifici del 1877, encarregada per l’industrial tèxtil Josep Batlló. Correcte Casa Batlló

 

1906-1910 Casa Milà
Pg. de Gràcia

Coneguda popularment com «la Pedrera», era una casa d’habitatges feta per al comerciant Pere Milà. Inspirada en el paisatge de la Capadòcia, actualment està catalogada com a Patrimoni de la Humanitat

 

 


Fonts:

https://www.lapedrera.com/ca/arq uitecte-antoni-gaudi/figura

https://www.biografiasyvidas.com/biografia/g/gaudi.htm

Ruiza, M., Fernández, T. y Tamaro, E. (2004). Biografia de Antoni Gaudí. En Biografías y Vidas. La enciclopedia biográfica en línea. Barcelona (España). Recuperado de https://www.biografiasyvidas.com/biografia/g/gaudi.htm el 4 de noviembre de 2020.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Antoni_Gaud%C3%AD_i_Cornet

http://www.casabatllo.es/ca/antoni-gaudi/

http://www20.gencat.cat/portal/site/Patrimoni/menuitem.6a2dec9a300f68a8cd0181dfb0c0e1a0/?vgnextoid=087af4a3876b0110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=087af4a3876b0110VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

Nova secció: Arquitectes de Barcelona. Antoni Gaudí.
Comparteix:
Etiquetat a: