Podria semblar un títol de ciència ficció. En un planeta molt poblat, en crisis climàtica permanent (recordeu l’ article sobre les ciutats davant el canvi climàtic ? )i amb el problema de la fam al 3er món pendent de resoldre, noves grans ciutats són en procés de disseny i creació.

Us volem explicar alguns exemples. En aquest post en trobareu dos.

 

La nova capital a Indonèsia

Començarem ni més ni menys per un dels països més poblats del món, Indonèsia, que ha decidit que construirà una nova capital. Volen substituir Jakarta, i la raó és molt senzilla, Jakarta s’ està enfonsant degut a l’ alt ritme d’ extracció d’ aigües subterrànies.

El Govern d’ aquell país ha anunciat que estudia construir una nova capital a l’est de l’illa de Borneo. El president del país, Joko Widodo, ha dit que han escollit aquella ubicació pel baix risc de desastres naturals, “tant si es tracta d’inundacions, terratrèmols, tsunamis, incendis forestals o erupcions volcàniques”, ressaltava Widodo.

noves ciutats al mon

I és que la situació a Jakarta és extrema i les previsions diuen que alguns barris de la ciutat podrien quedar completament submergits tant aviat com el 2050. I no cal oblidar que és de les ciutats més poblades del món amb una congestió de trànsit absolutament sorprenent pels visitants. 

La nova capital estaria localitzada prop de la ciutat de Balikpapan, a dues hores en vol de Jakarta. La localització entre les ciutats de Samarinda i Balikpapan, ben connectades per una autovia, i la seva connexió amb el port i aeroport de la capital provincial també van ser determinants a l’hora de designar-la.

Previsions? Començar el 2021 i començar trasllats dos anys després. Barat? No massa. El cost ascendiria a uns 30.000 milions d’euros i la nova capital allotjarà inicialment a un milió i mig de residents.

 

Qiddiya

A la capital de l’Aràbia Saudita, Riad, hi trobem un altre projecte, gran, gegant, fastuós, luxós i excessiu: Qiddiya

noves ciutats al mon

 

El projecte preveu, al 2022 un macrorresort de gegantines instal·lacions que comptarà amb atraccions i experiències a una escala i format mai vistos. Objectiu: fer d’aquest espai, la “capital de l’entreteniment, l’esport i les arts”.

Estarà situat a només 45 quilòmetres de Riad, la capital del país, i s’ organitzarà al voltant de cinc àrees temàtiques, cadascuna d’ elles amb un objectiu únic: 

El Resort Core

El centre de Qiddiya. Quatre atraccions envolten un barri central especialitzat en botigues, restaurants i hotels pels turistes. I al costat, un immens espai destinat a l’entreteniment i ubicat a l’aire lliure, i en un entorn amb vàries instal·lacions de patinatge i esquí.

Six Flags Qiddiya

Parc familiar, amb atraccions distribuïdes en sis àrees temàtiques. També inclou un segon parc de característiques similars, però amb atraccions esportives i d’entreteniment d’aigua, que inclou un complex hoteler.

City Center

Dedicat a l’esport i les arts. Inclourà un estadi per a 20.000 persones, un estadi cobert, un centre aquàtic i un centre esportiu. També comptarà amb un teatre i un cinema de primer nivell.

Eco Core

La part dedicada a la natura i a l’ entorn comptarà amb un camp de golf ecològicament sostenible i experiències esportives a l’aire lliure.

Race Resort

Pels amants de la velocitat Comptarà amb un circuit de velocitat de 15 quilòmetres. Hi haurà també instal·lacions per a experiències de conducció, per a fer classes d’educació per a conductors. 

 

Properament, una ciutat efímera i la primera mini ciutat sostenible

Fonts

 

https://www.idealista.com/news/inmobiliario/internacional/ 2019/09/02/777320-indonesia-crea-una-nueva-capital-desde-cero-en-sustitucion-de-yakarta 

https://www.expansion.com/sociedad/ 2 019/08/27/5d6570aee5fdea305d8b4651.html

https://www.eleconomi sta.es/evasion/noticias/10051201/08/19/Qiddiya-la-capit al-del-entretenimiento-de-Arabia-Saudi-.html  

https://www.preferente.com/n oticias-de-hoteles/arabia-muestra-las-primeras-fotos-del-macrorresor -nunca-antes-visto-292274.html

Noves ciutats al món? Sí, tot i que som al segle XXI (Part I)
Comparteix:
Etiquetat a: