PIS-MUSEU DE LA CASA BLOC, HABITATGE 1/11

C. DE L’ALMIRALL PRÒIXIDA/ PG. DE TORRAS I BAGES

Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana (GATCPAC), 1933-1939; rehabilitació bloc 1: Jaume Sanmartí i Raimon Torres, 1986; rehabilitació blocs 2, 3, 4 i 5: Víctor Seguí i Marc Seguí, 1997-2008; projecte conceptual i museogràfic: Marta Montmany, Rossend Casanovas.

Busco pis en finca històrica de Barcelona, en un barri ben situat i ben comunicat; amb zona comunitària, ascensor i bona orientació; mínim tres habitacions. Es valora terrassa.

324_Casa Bloc_4

AMIC LLOGATER: -Gràcies per ajudar-me, no sé ben bé què fem aquí, a Sant Andreu, però d’entrada t’agraeixo que m’acompanyis a buscar pis. M’agradaria trobar un pis en un barri ben comunicat. És important que sigui en un barri, vull recuperar el fet de viure en un lloc amb caràcter local, on pugui sentir que pertanyo a un entorn i que la gent es compromet amb aquest entorn. Sovint donem molta importància al lloc on viure i, un cop hem escollit el lloc, ens en desentenem… A més, m’agradaria trobar un pis amb caràcter, amb aquest caliu que acostuma a donar la història als edificis.

AMIC ARQUITECTE: -T’he portat a la Casa Bloc, on hi ha un pis-museu que es pot visitar, perquè crec que t’agradarà veure’l: és un edifici d’habitatges per a obrers promogut pel Govern de la Generalitat l’any 1934, quan arquitectura, política i societat anaven a l’una. Actualment, és un referent del moviment modern a Barcelona. Tot el conjunt va ser pensat seguint els criteris racionalistes de Le Corbusier: es dóna prioritat als espais verds i als equipaments comuns, se segueixen pautes de funcionalitat, es busquen unes condicions òptimes d’assolellament i ventilació…

A. LL.: -Bé, l’edifici pot ser molt pràctic i funcional, però la visita no veig que ho sigui…

A. A.: -Aquesta forma d’ “S” que té la planta ho soluciona tot: crea dos espais comunitaris pels veïns connectats visualment gràcies a que l’edifici s’eleva del terra mitjançant els pilotis (pilars). El projecte original contemplava que a la planta baixa s’instal·lés una cooperativa, una biblioteca, una guarderia, banys públics i un club social; però la Guerra Civil va impedir que el projecte es concretés i, enlloc dels obrers, els militars i els seus familiars van ser els qui van ocupar els cinc blocs. Per sort, el conjunt ha estat rehabilitat i hem pogut recuperar la memòria col·lectiva de la ciutat. Tu ho has dit: si perdem la memòria, perdem el sentit!

casa-bloc-1

A. LL.: -I com són els habitatges? Ara mateix necessito tres habitacions i també és molt important que el pis estigui ben orientat…

A. A.: -Anem a pams: com pots veure, s’accedeix als habitatges per uns corredors exteriors que la gent utilitza com una extensió de casa seva, hi posa plantes i s’hi asseu a fer petar la xerrada. No volies vida comunitària?

A. LL.: -M’agrada…

A. A.: -Entrem al pis: tots els habitatges són dúplex perquè així s’abaratien els costos de construcció. A la planta baixa tenim cuina, bany-safareig, menjador i terrassa. Està tot pensat: la cuina i el bany donen al corredor d’accés (orientat a nord o a oest), i preserven la intimitat gràcies a aquestes finestres que estan situades més amunt del normal. La sala i la terrassa s’orienten a sud o a est buscant el bon assolellament. Fixa-t’hi bé, tot l’habitatge té ventilació creuada i totes les habitacions reben llum natural de l’àmplia zona comunitària o del carrer!

A. LL.: -M’agrada: no hi ha cap celobert, tot ventila bé i, a més, tens bones vistes! També m’agrada la sortida del menjador a la terrassa…

A. A.: -Gràcies a l’esforç que es va fer en museïtzar aquest pis, ara podem apreciar detalls com el de la terrassa: el nivell del terra de la terrassa i del menjador és el mateix i, si plegues les tres portes que separen els dos espais, aconsegueixes un espai totalment continu. També es va recuperar el color original de l’edifici, eliminant les capes de paper que s’hi van trobar; i, gràcies a que els veïns van aportar les seves vivències i fotografies familiars, es van poder recuperar elements com els tiradors i els interruptors de l’època. Un veí, fins i tot, va aportar 80m² de paviment hidràulic original del seu pis!

A. LL.: -M’ha agradat molt venir, ara veig clarament les coses importants amb les quals m’he de fixar a l’hora d’escollir pis.

 

Com visitar l’edifici:

Aprofiteu l’oportunitat que ofereix el festival 48h Open House BCN el 24 i 25 d’octubre de 2015:

http://www.48hopenhousebarcelona.org/

Texte:

Anna Argelagós i Millan
Arquitecta. Open House Barcelona

Edificis amb història: Pis-Museu Casa Bloc Habitatge 1/11
Comparteix:
Etiquetat a: