Mantenir la casa fresca durant l’estiu és un autèntic repte sense aire condicionat, però hi ha múltiples mètodes eficaços i naturals que poden ajudar. Des de gestionar la llum solar i optimitzar la ventilació fins a utilitzar tèxtils adequats i plantes d’interior, hi ha trucs per ajudar a baixar la temperatura de casa teva durant l’estiu

Aquí us en oferim uns quants perquè pugueu gaudir d’una llar fresca i confortable durant la temporada estival.

 

Trucs per ajudar a baixar la temperatura de casa teva durant l’estiu

Ventilació adequada: per mantenir una llar fresca, és imprescindible

La ventilació és essencial per refrescar la llar de manera natural. 

Obre les finestres durant les primeres hores del matí i al capvespre, quan la temperatura exterior és més baixa. Crear corrents d’aire creuat obrint finestres a costats oposats de la casa permet que l’aire fresc circuli, desplaçant la calor acumulada durant el dia. 

Instal·lar reixetes de ventilació o ventiladors al sostre també pot millorar la circulació de l’aire, eliminant la calor atrapada a les àrees superiors de l’habitatge.

Gestió de la llum solar: gestionem un dels orígens del calor

Controlar l’entrada de llum solar és crucial per mantenir la casa fresca. 

Durant les hores de més insolació, tanca persianes i corre cortines per bloquejar la calor. Utilitzar cortines gruixudes o reflectores ajuda a evitar que els raigs solars escalfin l’interior. A més, les làmines reflectores a les finestres poden desviar la radiació solar, mantenint les habitacions més fresques. 

Aquestes mesures no només redueixen la temperatura, sinó que també disminueixen la necessitat de fer servir ventiladors o aire condicionat, contribuint a un estalvi energètic significatiu.

Refredar superfícies i ambients: tot ajuda

Mantenir les superfícies i els ambients frescos pot marcar una gran diferència. 

Fregar el terra amb aigua freda diverses vegades al dia ajuda a baixar la temperatura. Col·locar recipients amb gel en punts estratègics de la casa també pot refredar l’aire circumdant. 

Per a les nits caloroses, refreda el llit col·locant bosses d’aigua gelada embolicades amb tovalloles sobre els llençols abans de dormir. Aquests mètodes no només són eficaços, sinó també econòmics i fàcils d’implementar sense necessitat d’equips costosos.

Ús d’aigua i gel, parlem-ne una mica més

L’aigua i el gel són recursos econòmics i eficaços per refrescar la llar. Com hem dit, col·locar recipients amb aigua gelada a diferents punts de la casa refreda l’aire circumdant. Pots fer servir ventiladors per dirigir l’aire sobre aquests recipients, augmentant-ne l’efectivitat. 

Una altra tècnica és mullar llençols i penjar-los davant de les finestres obertes; l’aire que passa a través dels llençols mullats es refreda i refresca l’habitació. Aquests mètodes són simples, econòmics i poden implementar-se ràpidament per obtenir alleugeriment immediat de la calor.

Optimització de l’ús de ventiladors, pas previ a pensar en l’aire acondicionat

Els ventiladors poden ser molt eficaços si es fan servir correctament. Els ventiladors de sostre han de girar en sentit contrari a les agulles del rellotge a l’estiu per crear una brisa fresca. Col·locar un bol de gel davant del ventilador permet que l’aire que hi circula sigui més fred. Els ventiladors de peu també poden ubicar-se estratègicament a les finestres per expulsar l’aire calent i atraure aire fresc. A més, els ventiladors moderns tipus Vortex distribueixen l’aire de manera uniforme, millorant significativament la ventilació.

Ús de tèxtils i decoració, sembla que no però ajuda.

Els tèxtils tenen un paper important en la regulació de la temperatura interior. Durant l’estiu, opta per cortines, estovalles i roba de llit en tons clars i materials lleugers com el cotó o el lli. Aquests teixits permeten una millor circulació de l’aire i no retenen tanta calor com els materials pesants. Mullar lleugerament les cortines amb aigua fresca pot ajudar a refredar l´aire que circula per la casa. A més, la decoració amb colors clars reflecteix més llum i calor, mantenint l´ambient més fresc.

Detallem una mica: adequar els llençols i el matalàs

Opta per matalassos transpirables, com els de molls ensacats o viscoelàstics, que milloren la ventilació i redueixen l’acumulació de calor. Evita llençols sintètics que retenen la calor i la humitat, dificultant el descans. Mantenir una rutina de rentat freqüent també ajuda a mantenir una sensació de frescor i neteja al llit.

Minimitzar l’ús de llums: el paper de la il.luminació

Les bombetes, especialment les halògenes, generen calor addicional. Utilitzar llums LED, que emeten menys calor i consumeixen menys energia, és una opció més eficient. 

Apaga els llums quan no els necessitis i aprofita la llum natural durant el dia. Col·locar llums estratègicament per maximitzar la il·luminació sense augmentar la calor també és útil. 

Aquests canvis no només ajuden a mantenir la casa més fresca, sinó que també redueixen el consum energètic, cosa que és beneficiosa per al medi ambient i per a la factura d’electricitat.

Cuinar de manera intel·ligent

La cuina pot ser una font important de calor. Per evitar-ho, cuina durant les hores més fresques del dia i evita l’ús del forn o focs alts que generen molta calor. Opta per preparar plats freds com amanides o menjars que requereixin poc temps de cocció. 

Sempre que facis servir la cuina, encén la campana extractora per eliminar la calor i els vapors. Aquests hàbits no només mantenen la cuina més fresca, sinó que també fan que els àpats siguin més lleugers i apropiats per a l’estiu.

 

Ús intel·ligent de la campana extractora

Encendre la campana extractora durant i després de cuinar ajuda a eliminar la calor i els vapors que es generen. Això és especialment útil si utilitzeu vitroceràmiques o cuines de gas, que tendeixen a escalfar l’ambient. La campana extractora no només millora la ventilació, sinó que també redueix la humitat i les olors a la cuina. És una pràctica senzilla però efectiva per mantenir l’ambient més fresc i còmode.

 

Electrodomèstics, algunes idees més

Els electrodomèstics generen calor fins i tot en espera. Desconnecta’ls quan no estiguin en ús per evitar l’acumulació de calor. Limitar l’ús d’electrodomèstics grans com la rentadora i el rentaplats durant les hores més caloroses del dia també ajuda. Opta per programes de baix consum i procura cuinar i rentar roba de nit o d’hora al matí. Desendollar dispositius electrònics com televisors i carregadors pot semblar insignificant, però contribueix a mantenir una temperatura més baixa a casa.

I es clar, no poden faltar elements de la natura: ús de plantes d’interior

Les plantes d’interior no només fan més bonica la nostra llar, sinó que també ajuden a mantenir-la fresca. Plantes com l’àloe vera i la sansevieria tenen propietats de refredament natural i milloren la qualitat de l’aire. Col·locar-les a prop de les finestres i en àrees assolellades pot crear una barrera natural contra la calor. 

Mantenir les plantes ben regades augmenta la humitat a l’aire, la qual cosa, combinada amb l’evaporació, pot reduir la temperatura ambient. A més, les plantes aporten un toc de naturalesa i benestar a la llar.

 

Fonts:  

 

[1] https://www.elespanol.com/como/trucos-refrescar-casa-verano-sin-aire-acondicionado-enfriar-estancias-hogar-naturales/499700165_0.amp.html  

 [2] https://www.hogarmania.com/hogar/limpieza-orden/ambiente/mantener-casa-fresca-10044.html  

[3]  https://canalsenior.es/noticias/diez-trucos-para-refrescar-tu-casa-este-verano-sin-aire-acondicionado/   

[4]  https://www.diariocordoba.com/vida-y-estilo/2023/08/20/diez-trucos-enfriar-casa-plena-68324932.html 

 [5]  https://www.generali.es/blog/tuasesorhogar/mantener-casa-fresca-verano-calor/   [6]  https://www.mundodeportivo.com/uncomo/hogar/articulo/como-enfriar-la-casa-sin-aire-acondicionado-51431.html 

 

Imatge generada amb l’ajuda de la IA

Altres articles amb consells

Trucs per ajudar a baixar la temperatura de casa teva durant l’estiu
Comparteix:
Etiquetat a: