La creixent importància de la gastronomia, la necessitat d’ espais que no tinguin un sol ús, però sobretot els canvis a la societat amb nous models de famílies han fet que la cuina passi a ser l’ espai més important de la casa. És el centre, i com a tal, s’ integra amb altres parts de l’ habitatge. La cuina és el nou saló.

Ja no és un un espai exclusivament destinat a cuinar. A la pràctica és el lloc on es cuina però alhora és el punt de trobada de la família, una família que ha transformat l’ estança en el lloc on la reunió dels membres és quasi bé segura. Tot s’ organitza al seu voltant. 

Ara són, apart d’un lloc per cuinar i menjar, estances obertes, complementant o substituïnt la sala d’ estar i engolint al menjador de tota la vida. 

Un recent estudi de Houzz Espanya sobre projectes recents de renovació de cuines, més d’un 25% dels participants d’entre 25 i 34 anys afirmaven que l’havien renovat per ampliar la seva mida. A més, el 43% dels enquestats va obrir la seva cuina al saló i un 37% li va donar accés a l’exterior de l’habitatge. Un canvi total en la concepció d’ aquest espai.

La cuina és el nou saló

El canvi en la societat determina que la cuina hagi recuperat el seu estatus com a zona preferida per reunir-se al voltant de la taula. I és que el fet és que al llarg de la història, així havia sigut. Aquesta tendència prové de països on sempre ha sigut costum que un amfitrió ofereixi una copa de vi o el menjar als seus convidats a la propia cuina. El futur tendeix a crear llars que uniran cuina, menjador i sala d’estar en un mateix espai. De fet, cal recordar l’ article sobre la casa minimalista…per posar un exemple d’ integració d’ espais, maximitzar ordre i eliminar coses supèrflues.

No hi ha envans i s’eliminen les barreres. Es busca la funcionalitat. Es converteixen en llocs amb un ús variat, amb capacitat d’ interacció. El que cuina ja no queda aïllat, al revés, adquireix protagonisme. Una altra forma de fer vida social.

Així, a nivell de disseny, el que es porta ara és la instal.lació d’ una illa al voltant de la que s’ organitza l’ espai. Aquesta illa ja té la pica i el rentavaixelles, i calaixos. Si té prou tamany s’hi pot menjar, a mode de barra de bar i tamborets. 

Com hem comentat, les portes desapareixen i es fusionen cuina amb saló i menjador. I fins i tot, de cara al futur s’hi poden incorporar elements de dormitori. Com en molts casos de dissenys actuals, la falta d’ espai fa que la transformació dels usos passi per amagar provisionalment elements. Un llit plegable, una cuina empotrada protegida per portes, etc.. 

A nivell d’ electrodomèstics, en aquesta nova cuina s’ imposen materials naturals i sostenibles i colors neutres. I més electrodomèstics que ajudin a cuinar de manera sana.

La cuina és el nou saló

En aquest canvi que s’està produint en la societat, l’auge de la gastronomia hi té el seu paper. Cuinar torna a ser una activitat que ja no sols està restringida a la dona que restava a casa. La dona s’ ha empoderat, o està en el camí, s’ incorpora a la vida laboral i cuinar és una activitat familiar, inclús d’ oci. La familia es reuneix al menjador…o millor dit cuina-menjador. 

I en aquest món tecnològic, digital, online, la televisió, és clar, ha jugat un paper protagonista amb l’ èxit dels programes concursos de cuina. Contribueixen a la difusió dels bons hàbits i de les ganes de saber cuinar de forma equilibrada. Una raó més per fer un ús més intensiu de la cuina. 

Així, la casa del futur, o del present, està canviant. Ha canviat. Els plànols ja no són els mateixos que fa pocs anys. El centre és la cuina, desapareixen parets i s’ integren estances. 

L’ objectiu, facilitar la vida en un espai aglutinador on l’ activitat que s’ hi realitza implica a tota la família.

 

 

Fonts:

http://www.virlov astyle.com/deco/decotips-la-cocina-el-nuevo-salon-de-casa/

https://www.hola.com/notic ias-de-actualidad/16-01-2019/142906

http://www.expansion.com/fueradeserie/arqu itectura/2018/05/17/5af5807222601dd54 38b4647.html 

https://www.arquitecturaydiseno.es/reformas/9-tendencias-cocina-2019_2579

 

 

La cuina és el nou saló, el nou centre de l’ habitatge
Comparteix:
Etiquetat a: