Construir-se la pròpia casa, és a dir l’ autopromoció, representa actualment quasi la meitat de les vivendes construïdes. I aquest percentatge ha pujat molt des de l’ inici de la crisis.

I les dades no enganyen.

Les estadístiques del Ministeri de Foment demostren com la meitat dels habitatges que es construeixen a Espanya no tenen darrere a cap promotor privat sinó que són els propis particulars, així com comunitats de propietaris i cooperatives, els que assumeixen aquest rol . Així, el que aconsegueixen es estalviar al propietari final de l’habitatge molts diners.

Veient les dades i la seva evolució, al 2006, l’autopromoció representava aproximadamentel 14% sobre el total. Al 2013 va arribar a fregar el 60%.

autopromocio

En l’actualitat, el percentatge és al voltant del el 50%.

Com s’ explica això?

Avantatges de l’ autopromoció

1.- El principal avantatge que té l’autopromoció és que permet comprar casa a preu de cost. No hi ha el marge que sol afegir la figura del promotor. I és un marge que pot ser de fins al 20% !

Perquè ens fem una idea, una casa unifamiliar que costi 240.000 euros, podríem arribar a estalviar-nos entre 60.000 i 65.000 euros.

Com és possible? Eliminant el marge del promotor ens podem estalviar entre un 15% i un 20%. Si, a més, el particular subcontracta a l’arquitecte, aparellador, lampistes, etc hi hauria un estalvi addicional entre el 15 % i el 20%, ja que s’estaria estalviant també la part de la gestió de l’obra.

autopromocio

2.-Control directe dels números. 

L’arquitecte s’ incorpora en la presa de decisions i juntament amb el client, li pressuposta i quantifica cada capítol de la construcció de l’habitatge i ajuda durant l’evolució del projecte. L’ arquitecte ofereix el seu criteri professional, des del principi mateix del projecte.

3.-Personalització del projecte. 

Amb la incorporació d’un arquitecte s’ accedeix a un grau de personalització o d’intervenció en el projecte impensable amb una promotora. S’ ajusta la casa pròpia a les necessitats personals o familiars reals.

 

Inconvenients de l’autopromoció

La majoria de la gent creu que construir la casa pròpia sempre resulta una mica difícil i estressant. Si bé és cert que, en l’autopromoció, es prescindeix de la figura del cap d’obres (el client haurà d’assumir aquest paper, i per tant controlar el desenvolupament de les obres i dels que hi intervenen) serà però responsabilitat tècnica de l’arquitecte i aparellador la correcta execució de les mateixes.

 

 

En un proper article detallarem les passes per realitzar un projecte d’ autopromoció.

 

 

 

Font:

http://www.elconfidencial.com/vivienda/2017-01-13/vivienda-construccion-autopromocion-autoconstruccion-licencia-de-obras-ejecucion-de-obras-arquitecto-aparejador-licencia-de-ocupacion-cedula-habitabilidad_1314638/ 

http://www.estudio3arquitectos.com/autopromocion-vivienda-para-uso-propio/   

https://www.soloarquitectura.com/foros/threads/costes-desglosados-para-autopromocion-vivienda-propia.5630/  

http://habitecnia.com/es/cuanto-vale-construir-una-casa.html  

i el.laboració pròpia

Autopromoció, contruir-se la pròpia vivenda està de moda
Comparteix:
Etiquetat a: