Seguim parlant de ciutat “curioses” al voltant del món. En aquest post ens anem cap als Estats Units. Cada any, des de 1990, el Festival Burning Man té lloc al desert de Black Rock (Nevada, Estats Units) i pren la forma d’una ciutat que es mou, es reinventa i “desapareix” cada any només per renéixer a l’any següent, és Black Rock City

Qué es Burning Man

Burning Man és un esdeveniment que se celebra anualment a l’oest dels Estats Units a Black Rock City, una ciutat temporal erigida en el desert de Black Rock del nord-oest de Nevada. 

Què és Black Rock City

Black Rock City és el nom de la ciutat temporal creada pels participants de Burning Man. Gran part del traçat i de la infraestructura general de la ciutat és construïda per voluntaris que ja hi viuen desde setmanes abans . I també participen en la creació i  construcció de la resta de la ciutat, inclosos els campaments temàtics, els pobles, les instal·lacions artístiques i els campaments individuals.

Estructura i planificació urbanística

La ciutat s’organitza actualment com una sèrie de carrers concèntrics en un arc que compon, des de 1999, dos terços d’un cercle de 2,4 km de diàmetre amb l’Escultura de l’Home al centre. Els carrers radials, de vegades anomenades Avingudes, s’estenen des d’ aquesta escultura de l’ Home fins al cercle més exterior. Els contorns d’aquests carrers són visibles en fotografies aèries.

Black Rock City

 

L’estructura i els noms dels carrers tenen sempre una lògica. El carrer més intern es diu l’Esplanada, i els carrers restants reben noms que coincideixen amb el tema general del Festival Burn de l’any. S’ordenen en ordre alfabètic o de proa a popa, perquè siguin més fàcils de recordar. 

Per exemple, el 1999, per al tema “La Roda del Temps”, i de nou en 2004 per al tema “La Volta del Cel”, els carrers van ser batejades amb el nom dels planetes del sistema solar. 

Els carrers radials van tenir, en aquelles edicions, una designació de rellotge, per exemple, 06:00 o 06:15, en les que l’Home és al centre de l’esfera del rellotge. 

Hi ha també pobles i campaments temàtics, situats al llarg dels carrers de Black Rock, oferint entreteniment i serveis als participants. A mesura que Burning Man creix cada any, atrau una multitud encara més diversa. Les subcultures es formen al voltant dels campaments temàtics en Black Rock City de manera similar al que es pot trobar en altres ciutats “normals”

I com s’organitza aquesta gran ciutat?

Black Rock City està patrullada per diverses policies locals i estatals. I aquesta policia sol vigilar temes relacionats amb drogues i alcohol. Burning Man també té el seu propi grup intern de voluntaris, els Black Rock Rangers, que actuen com a mediadors informals quan sorgeixen disputes entre els participants.

Black Rock City

La lluita contra incendis, els serveis mèdics d’emergència i el suport en infrastructures com les comunicacions el proporcionen els voluntaris. A la ciutat s’instal·len campaments mèdics i hospitals de campanya.

 

Fins i tot té un aeroport temporal que s’estableix abans de cada esdeveniment i s’esborra completament després. Serveix tant per a l’aviació general com per a vols xàrter. 

 

 

Fonts: 

Burningman.org

Wikipedia

Elpais

Black Rock City. Una ciutat “efímera” durant el Festival Burning Man
Comparteix:
Etiquetat a: