Hedy Lamarr

Per parlar de la nostra protagonista, Hedy Lamarr, cal primer de tot posar-nos en context. Durant la dècada dels anys 40 el paper de la dona arreu quedava relegat a les tasques de la llar i a l’educació dels nens. Ens hem d’imaginar un món on només la figura de l’home tenia visibilitat i gaudia de credibilitat argumental davant els ulls d’una societat que relegava a la dona, de forma natural, a la invisibilitat.

Destacar com a dona en una societat d’aquest tipus era una heroïcitat. Per aquest motiu aquest any hem escollit a HEDY LAMARR com a protagonista de “Dones per la història“. I es que aquesta actriu austríaca-americana que va ser un símbol estètic a Hollywood amb gran influència (per exemple la Blancaneus de Disney és de cabell fosc per ella) no omplia les seves nits acudint a les clàssiques festes que organitzava l’alta societat del famós barri CaliforniaHedy Lamarr era una inventora nata, capaç d’imaginar i concebre millores en el terreny per exemple de la comunicació militar. El seu invent més transcendent va ser un sistema de comunicació de salt de freqüència per als aliats. Aquest sistema sentaria les bases de la tecnologia GPS, Bluetooth y wifi que coneixem avui en dia i consistia en garantir la seguretat de les comunicacions i la no intercepció de les mateixes per part de l’enemic.

Com era habitual a l’època l’exèrcit americà primer va donar poca credibilitat i després es va acabar apropiant la idea, sense reconèixer-ne el mèrit de l’autoria a Hedy. No és fins a la dècada dels 90 que Lamarr és premiada per Milstar, el sistema de comunicació militar dels Estats Units, per la seva contribució al desenvolupament tecnològic dins el món de la comunicació.

Si en voleu saber més us recomanem la pel.lícula: “BombShell, la historia de Hedy Lamarr”. 

Visibilitzar la tasca de les dones que han contribuït a l’avenç social, cultural i tecnològic és un deure de totes i tots per enfortir i posicionar la figura de la dona en els nostres dies.

Feliç 8 de març, dia de totes!

Hedy Lamarr. Actriu de dia, inventora de nit.
Comparteix:
Etiquetat a: